Jdi na obsah Jdi na menu
 


Texty jiných autorů

Zde se budou objevovat případné texty jiných autorů. Některé texty jsou ve formátu pdf.

 

 

 

Příspěvky

21. 9. 2018

Co dělat než nadejde privatizace

Zastánci volného trhu mají jasno, co by se mělo udělat se státními službami a činnostmi – měly by být privatizovány. Zatímco panuje značné zmatení ohledně toho, jak by tohoto procesu mělo být dosaženo, tak cíl je křišťálově jasný. Ale co, kromě snahy o urychlení privatizace, a vynucování si tohoto procesu nepřímo snižováním rozpočtů vládních agentur, má být mezitím prováděno? Nad tímto problémem se zastánci svobodného trhu sotva zamysleli. A to jsou jejich myšlenky ještě dost zamotané.

 
Celý příspěvek

18. 9. 2018

Polemika s Urzovým článkem o rozdílech mezi pravicovými a levicovými libertariány

Pokud chcete vědět, proč si s některými libertariány naprosto nerozumíte a proč s některými se naopak velmi shodnete, čtěte. Urza, přední český anarchokapitalista, se konečně přiznal, že je progresivní "thick" levicový libertarián a morální relativista (tj. neexistuje objektivně poznatelné dobro a zlo). Tohle přiznání je nejen pro libertariány, ale i např. pro Stranu svobodných občanů, kde zuří „válka“ mezi levicovými a pravicovými libertariány a jejich spojenci, zásadní.

 
Celý příspěvek

22. 8. 2018

Libertariáni a morální relativismus

Pokud strávíte nějaký čas čtením blogů, jejichž autoři jsou vysokoškolští libertariánští studenti, musíte číst články zabývající se jejich láskou k promiskuitě, k užívání drog a k oplzlým alternativním životním stylům, to vše v zájmu toho, aby byli alternativními. Běžný argument, kteří tito libertariáni používají je to, že jejich volba spadá pod kategorii "subjektivních hodnot"; proto je chybné dělat jakékoliv morální soudy odsuzující jejich aktivity.

 
Celý příspěvek

16. 8. 2018

Libertarianismus: Thick a Thin a proč paleolibertarianismus není thick

Po přečtení článku od Jeffrey Tuckera a Lew Rockwella, jsem se rozhodl něco napsat, co jsem dosud nebyl schopen napsat: paleolibertarianismus není vlastně typem thick (progresivního) libertarianismu. Pro ty, co neznají tento termín, zde podávám jeho krátké vysvětlení.

 
Celý příspěvek

4. 8. 2018

Obchodní války a Donald Trump

To už tak bývá, že politik ignoruje to nejlepší ze svého programu a plně se věnuje tomu nejhoršímu. S komplexnějším rozborem Trumpova působení ještě počkám (ale rozhodně se s ním člověk nenudí), nicméně zdá se, že v jeho obchodní politice se nám to nehezky naplňuje.

 
Celý příspěvek

30. 7. 2018

Thick a Thin aneb libertariánský split

Nedávno mne jeden čtenář upozornil na pár let starý článek z USA s tím, že se jim dá mimo jiné vysvětlit současný kvas ve straně Svobodných. Myslím, že je to pravda (vedle jiných vlivů). Dá se jim, ale vysvětlit i to, proč se mnoho Svobodných označovaných za tzv. konzervativce, samo o sobě za konzervativce vlastně ani moc nepovažuje. USA jsou brány často jako vzor pro další vývoj, pokud by tomu tak bylo i v případě otázky boje za svobodu v Čechách a na Moravě, nejspíše se by to znamenalo pro Svobodné do budoucna asi rozštěpení.

 
Celý příspěvek

19. 7. 2018

Pravičákova online rukověť podruhé

Před dvěma lety vyšel na mises.cz (https://www.mises.cz/clanky/pravicakova-online-rukovet-2030.aspx) mnou sestavený seznam zajímavých webů, vhodných pro pravicově smýšlející publikum. Za ty dva roky proběhly určité změny, nicméně tento seznam považuji stále za velmi slušný.

 
Celý příspěvek

3. 7. 2018

Vládní výživová politika: Velké, tlusté selhání

Ve své knize "The Big Fat Surpise", Nina Teicholz polemicky tvrdí, že výživové směrnice USA velkou měrou přispěly k vzestupu nemocí srdce a k obezitě u americké populace. Od roku 1961, kdy American Heart Association (AHA) spojila konzumaci nasycených tuků s nemocemi srdce, se vládní byrokraté a tvůrci politik pustili do nízko tučné křížové výpravy. I přes horlivou kampaň ve prospěch nízkotučné diety obezita roste alarmujícím tempem a nemoci srdce zůstávají hlavní příčinou úmrtnosti v USA (pro grafy viz originál).

 
Celý příspěvek

3. 6. 2018

4000 let cennové kontroly

Tabulky, o kterých se tvrdí, že jsou o 200 let starší než babylonský Chammurapiho zákoník, které byly právě přeloženy, ukazují, že starověké sumerské království Eshnunna mělo mzdovou a cenovou kontrolu. Tato zpráva by neměla být překvapivá. Chammurapiho zákoník samotný (objeven roku 1902), který byl vyhlášen před rokem 2000 před Kristem, stanovil ceny, mzdy, úrokové míry a poplatky. Cenová kontrola je tak přinejmenším okolo 4000 let stará.

 
Celý příspěvek

17. 4. 2018

Nerovnost, kapitál a problém Pikettyho

Esej o knize "Anti-Piketty: Capital for the 21st Century" (autoři Jean-Philippe Delsol, Nicolas Lecaussin, and Emmanuel Martin, eds. Cato Institute, 2017).

 
Celý příspěvek