Jdi na obsah Jdi na menu
 


Texty jiných autorů

Zde se budou objevovat případné texty jiných autorů. Některé texty jsou ve formátu pdf.

 

 

 

Příspěvky

8. 9. 2023

Rozhovor s investorem Dougem Caseyem o kolapsu amerických měst

No, nejsou to jen americká města; jsou to města obecně (tento článek spíše pojednává o velkých městech či velkoměstech USA než o malých městech tamtéž). Skrze celou historii se města rovnala civilizaci. Města nabízí bezpečnost, pohodlí, bohatství a komunitu. Jsou pro lidi médiem, kde se směňují ideje a snadno se obchoduje. Vzestup lidstva je postaven na městech a nebyl by bez něj možný. Civilizace je celá o specializaci a dělbě práce. Čím větší město, tím svobodnější společnost, tím větší možnosti. Americká města patřila mezi nejlepší v historii, protože Amerika sama nabízela svobodu a méně vládních omezení, než kdykoliv v minulosti. Není žádnou záhadou, proč americká města byla v minulosti tak velkolepá, ale věci se mění. Zničení měst je zničením civilizace.

 
Celý příspěvek

27. 8. 2023

Chudí lidé v rozvojových zemích nacházejí alternativy ke komerčnímu bankovnictví

Bankovnictví je pro pracující lidi komplikovaný proces, tito selhávají v tom, aby plnili regulace proti praní špinavých peněž. Požadavky typu poznej svého klienta (KYC), nařizují potencionálním klientům, aby uvedli svůj zdroj financování a případnou pracovní historii. Takové politiky činí pro pracující podnikatele těžším, aby provedli formalizaci svého podnikání a dostali se k financování. Tím, že KYC požadavky omezují chudší lidi na neformální sektor, KYC požadavky omezují růstový potenciál malého byznysu.

 
Celý příspěvek

16. 8. 2023

Smrskflace a šuntfalce pojídají náš oběd

Ekonom Jeremy Horpedahl odmítl tvrzení antikapitalistů, že kapitalismus musí zařídit nedostatek potravin kvůli ziskům. Přestavil graf Kanceláře statistiky práce (Bureau of Labor Statistics) s daty, která demonstrují významný pokles ve výdajích domácností na potraviny jakožto procento příjmu – ze 44 % v roce 1901 na pouhých 9 % v roce 2021. To je něco k oslavě a jistě může být připsáno hojnosti oplývajícím tržním ekonomikám. Ale, když se Jordan Peterson zeptal: „A co se stalo poslední dva roky?“, šel jsem hlouběji.

 
Celý příspěvek

20. 7. 2023

Akadská komunita: úspěšný anarchokapitalistický příběh

Zatímco anarchokapitalismu je ideologií, byla zde hrst historických precedentů, které potvrzují, že může být tato ideologie v reálním světě dosažitelná. Některými z nejvíce běžnými příkladů jsou starý Západ, středověký Island a Cospaia (Ve skutečnosti je proto-anarchokapitalistických příkladů mnohem více. Pro příklad Neutrální Moresnet, Schirgiswalde, středověké a raně novověké Irsko, středověk v některých evropských zemích, včetně Čech a Moravy atd.). Je zde ještě další nádherný experiment bezstátnosti, který většinou zůstal nepovšimnut až do nedávna: Akádie v Novém Skotsku.

 
Celý příspěvek

24. 6. 2023

Spojené státy sledovaly politiku zahraniční intervence dlouho před 2. světovou válkou

To, co se učíme v hodinách dějepisu (na státních i soukromých školách, na vysokých školách i jinde) je směs státní propagandy a mainstreamové historie,  níž byla vytvořena historická fikce, která údajně vyvrací jakoukoliv představu o neintervenci. Jedná se o mýtus amerického izolacionismu. 

 
Celý příspěvek

12. 6. 2023

Skvělý nový nápad NATO-Začněme válku s Čínou!

Historie NATO po skončení studené války je historií organizace, která je již dávno za svým "datem spotřeby". NATO, které po konci Varšavské smlouvy zoufale hledalo své poslání, se koncem 90. let rozhodlo, že se stane hybnou silou militarizace "lidských práv" pod vedením Clintonovy administrativy.

 
Celý příspěvek

10. 6. 2023

Co nás nejhorší ekonomické předpovědi historie mohou naučit o ekonomii

Ekonomové předpovídají budoucí směřování ekonomických záležitostí, aby ukázali, že máme smysl pro humor. Pokud bychom (my ekonomové) tak činili přesně, byli bychom všichni velmi bohatí, ale nejsme; máme se dobře, ale nejsem hodně bohatí (s výjimkou našeho potěšení z chmurné vědy). 

 
Celý příspěvek

4. 6. 2023

Mít obavy z digitální měny centrální banky není paranoidní

V nedávném sloupku v novinách New York Times Paul Krugman zesměšňuje floridského guvernéra Rona DeSantise, který varoval před tím, že digitální měna centrální banky (Central bank digital currency; CBDC) by dávala příliš mnoho moci vládě nad Američany. Zvláště DeSantis tvrdil to, že centrální banky by mohly používat CBDC k dalšímu zavádění "woke agendy", která by penalizovala Floriďany za nákup příliš mnoha benzínu nebo zbraní.

 
Celý příspěvek

15. 5. 2023

Volnotržní a levné chirurgické centrum v USA

Zlaté pravidlo (čin lidem to, co chceš, aby ti činili) a koncept vzájemné výhodné směny je velkou částí toho, co mne přivedlo na dráhu lékaře. Zatímco velké většina lékařů se chápe poctivosti a vzájemné výhodné směny, ukazuje se, že velká většina nemocnic tak nečiní. Nemocniční obchod je ekvivalentem finančně motivované střelby, zejména obchodu prováděného neziskovými systémy. Věřil jsem, jak věřím i nyní, že zdravotnické zařízení vlastněné a řízené lékaři, kteří v něm pracují, je modelem, který nejpravděpodobněji zajistí to, že pacienti by nebyly finančně oholeni. Můj prastrýc byl celé roky jediným lékařem v malém oklahomském městě, bydlel v horním patře svého domu, přízemí sloužilo jako jeho klinika a městská nemocnice. Vyšel zcela s tím, co bylo účtováno jeho pacientům. Ohledně účtování svých klientů si mohl dělat vše, včetně toho, že neúčtoval nic, a to dělal pravidelně. Doktor Walter Bayes byl hrdinou ve městě Chickasha a dělal velmi dobře. Vlastnictví zdravotnického zařízení nebo instituce lékaři bylo pravidlem do to doby, než vládni intervence v 50. a 60. letech 20. století učinily tento model složitějším. Explose poplatků, které si nemocnice účtovaly v 90. letech 20. století, o kterých se ve stejné době tvrdily, že klesnou, vytvořila příležitost proto, aby lékaři vlastnili svoje vlastní zdravotnické zařízení a předvedla nadřazenost tohoto modelu. Tento model bez prostředníka byl lepší, když dovoloval eliminaci nejchamtivějšího hledače zisku z této rovnice: neziskové nemocnice. 

 
Celý příspěvek

6. 5. 2023

Svoboda a osobní právo

Karel Veliký a jeho nástupci nebyli schopni udržet říši. Bylo zde pro to mnoho fyzických důvodů – těžkost obrany rozsáhlých oblastí, invaze Vikingů, Saracénů a Maďarů atd. Ale kořenem pádu byla idea – idea tak silně zastávaná, že překonala i nejmocnější entitu západní Evropy po pádu Římské říše. Byla to idea soukromého práva. Karlovci se pokoušeli tuto ideu pohřbít; to nebylo říši nápomocné. Ve snaze o udržení říše císař žádal souhlas svých poddaných: „…vládce, který vymyslel záměr na obranu, musel být také schopen udržet morálku svých mužů.“ 

 
Celý příspěvek