Jdi na obsah Jdi na menu
 


Texty jiných autorů

Zde se budou objevovat případné texty jiných autorů. Některé texty jsou ve formátu pdf.

 

 

 

Příspěvky

10. 6. 2016

Liberálové a militaristé v Prusku od Ludwiga von Misese

Liberálové a militaristé v Prusku od Ludwiga von Misese.

 
Celý příspěvek

6. 6. 2016

Recenze: Ztraceni v ghettu od Tomáše Macháčka

Theodore Dalrymple (vlastním jménem Anthony Daniels) je známý britský psychiatr a vězeňský lékař na odpočinku a je zároveň autorem bezpočtu prací týkajících se převážně toho, s čím se setkával dennodenně po mnoho let – problémy a postoje (převážně) britské společenské spodiny.

 
Celý příspěvek

26. 5. 2016

Institucionalizující ignorace od Waltera Blocka

Podle oficiálních webových stránek Bílého domu, je konečným cílem vzdělávání "pomoci obnovit středostavovské jistoty". Takový postoj je překvapivě poctivý v politickém prostředí stavěném na klamu. Obamova administrativa se nepokouší ukrýt ten fakt, že povinné veřejné školství je státním nástrojem pro manipulaci s třídní strukturou. To je jak historickým, tak ekonomickým faktem.

 
Celý příspěvek

17. 5. 2016

Socialismus v Rusku a Německu od Ludwiga von Misese

Pokus ruských bolševiků a německých nacionálních socialistů transformovat socialismus z programu do reality se nemusel potýkat s problémem ekonomické kalkulace za socialismu. Tyto dva socialistické systémy pracují ve světě, jehož velká část ještě lne k tržní ekonomice. Vládci těchto socialistických států provádějí kalkulace, dle kterých se rozhodují, na základě cen ustavených v zahraničí. Bez pomoci těchto cen by jejich akce byly bezcílné a bez plánu. Jen pokud se odvolávají na cenový systém, jsou schopni kalkulovat, vést účty a připravovat svoje plány. S tímto faktem na paměti můžeme souhlasit s tvrzením různých socialistických autorů a politiků, že socialismus v jedné nebo jen několika zemích není ještě pravým socialismem. Samozřejmě tito lidé přikládají svému tvrzení rozdílný význam. Snaží se říci, že plného požehnání socialismu, může být dosaženo jen v celý svět zahrnující socialistické komunitě. Zbytek z nás, naproti tomu musí uznat, že socialismus vyústí v kompletní chaos právě, jestliže je aplikován ve větší části světa.

 
Celý příspěvek

22. 4. 2016

Plán na řešení problému imigrace od Františka Vilíma

Libertariánský plán na řešení žhavého problému imigrace od Františka Vilíma v pdfku.

 
Celý příspěvek

7. 4. 2016

Genocidium páchané státní mocí České republiky od Františka Vilíma

Genocidium páchané státní mocí České republiky od Františka Vilíma v pdfku. Aneb jak česká vláda porušuje zákony vlastního státu.

 
Celý příspěvek

8. 3. 2016

Murray Rothbard devadesátiletý

2. března (2016) by byly devadesáté narozeniny Murraye Rothbarda. Kdyby žil, můžete si býti jisti, že by byl vzhůru celou noc, procházejíce výsledky (volebního) super úterý. V každých volbách byl schopen poskytnout detailní vysvětlení o každém zúčastněném kandidátovi, záležitosti, frakci, ekonomickém zájmu, novinách, časopisu a televizní stanici.

 
Celý příspěvek

22. 1. 2016

Ferdinand Lassalle od Ludwiga von Misese

Bylo by pravděpodobně možné se zabývat pruským ústavním konfliktem [konflikt mezi pruským panovníkem Vilémem I. a poslaneckou sněmovnou, která zamítla reformu armády, nakonec byla reforma prosazena díky dosazení Otty von Bismarcka do funkce pruského ministerského předsedy, pozn. překladatele] bez jakékoliv zmínky o jméně Ferdinand Lassalle. Lassallova intervence neměla vliv na průběh událostí. Ale věštila něco nového; byl to úsvit sil, které předurčily formu osudu Německa a západní civilizace.

 
Celý příspěvek

23. 11. 2015

Legislativa a právo ve svobodné společnosti od Stephana Kinselly

Libertariáni a klasičtí liberálové dlouho usilují o vysvětlení toho, jaký druh práva bychom měli ve svobodné společnosti. Ale často zanedbáváme studování toho, jaký druh právního systému je vhodný pro vyvinutí řádného právního řádu.

 
Celý příspěvek

13. 10. 2015

Co si nacionální socialisté půjčili od Marxe

Nacionální socialisté nevymysleli polylogismus. Oni vyvinuli jen svůj vlastní druh.

 
Celý příspěvek