Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. 7. 2016

Po 'Brexitu', můžeme opustit i několik jiných věcí?

[Autor: Ron Paul, Ron Paul Institute, dne 28. VI. 2016, http://ronpaulinstitute.org/archives/featured-articles/2016/june/27/after-brexit-can-we-exit-a-few-things-too/]

 

Hlasování z minulého týdne o vystoupení Spojeného království z EU mohlo pro mnohé přijít jako šok, ale sentiment, který vedl britské voliče k odmítnutí vlády z Bruselu, není ničím unikátním. Ve skutečnosti, jde o celosvětově narůstající sentiment. Frustrace z politiky jako vždy, z politických stran, které se ve skutečnosti neodlišují ve své filosofii, z ekonomiky, která slouží jednomu procentu na účet zbytku společnosti, je narůstajícím fenoménem v celé Evropě a ve Spojených státech stejně tak. Fenomén Bernieho Sanderse a Donalda Trumpa je jen jedním příkladem frustrované veřejnosti, cítící, že je něco špatného ve společnosti a veřejnosti hledající východisko.

 

To co se děje ve Spojeném království, v Evropě a v USA není nic menšího než selhání celého systému. EU byla míněna jako celní unie, kterou by se mohla po druhoválečná západní Evropa sama rekonstruovat skrze volný obchod a redukci byrokracie. Vlivem korupce a politických ambicí se stala nevolenou surovou vládou v Bruselu, kde vlivní byli dobře placeni a izolováni od hlasů obyčejných občanů.  

 

Ať se stane cokoliv se v nejbližší budoucnosti - a není zajisté jisté, že hlasování pro "Brexit" skutečně vyústí v odchod Spojeného království z EU - linie byla překročena tak, že by podporovatelé většího množství osobní svobody měli slavit. Vláda z Londýna je výhodnější pro svobodomyslné Brity, než vláda z Bruselu. Právě tak Texasané by měli preferovat vládu z Austinu před vládou z Washingtonu. To nečiní žádnou volbu perfektní, jen více pravděpodobnou, že přinese více svobody.  

 

Je Brexit prvním vítězstvím velkého hnutí za svobodu? Můžeme se dostat ze systému, který vytváří peníze z ničeho tak, aby prospěl vládnoucí vrstvě, když ochuzuje střední vrstvy? Můžeme se zbavit centrální banky, která financuje války, které nás činí méně bezpečnými? Můžeme se zbavit nařízení prezidenta? Můžeme skončit se slídilským státem? Patriot aktem? Můžeme skončit s NDAA [National Defense Authorization Act, pozn. překladatele] a časově omezeným zadržením? Můžeme ukončit celosvětový program spojených států ohledně dronů, které zabíjejí nevinné v zámoří a činí nás stále více nenáviděnými?


Odchod z NATO by byl první dobrý krok. Tento relikt studené války přežívá jen díky roznícení konfliktu a následným prodejem sama sebe jako jediné možnosti jak čelit konfliktu, které Nato rozvířilo.


Nebylo by lepší nevyhledávat boj na prvním místě? Opravdu potřebujeme ještě vojenská cvičení Nato na ruských hranicích? Nemělo by být překvapením, že sekretář NATO generál Jens Stoltenberg šířil strach v předvečer hlasování o Brexitu, varujíce občany Spojeného království, že jestliže budou volit odchod, tak budou čelit narůstajícímu terorismu.
Podobně, Spojené státy by udělali dobře, kdyby ukončily různé podezřelé dohody ohledně "svobodného obchodu", který poskytuje výhodu elitám s dobrými kontakty, když poškozuje nás ostatní.


Akt odejití je osvobozující. Měli bychom si udělat delší seznam těch věcí, kterých bychom se rádi zbavili. Já jsem ho jen načal.