Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ekonomie

Příspěvky

26. 10. 2022

Vzestup cen potravin

/ Rubrika: Ekonomie

Za září 2022 dosáhla inflace 18 %. Prudký vzestup cen celé řady zboží a služeb je již skoro běžnou záležitostí. Velmi rostou mimo jiné i ceny potravin. 

 
Celý příspěvek

17. 10. 2022

Kriminalita migrantů a sociální otázka v některých zemích Evropy

/ Rubrika: Ekonomie

V tomto článku se podíváme na závažnost kriminality migrantů v některých evropských zemích. A spíše se v něm zaměříme na země severní Evropy a Německo. Vedle notoricky známého Švédska se podíváme i na Norsko a Dánsko. Kriminalita migrantů patří jistě k nákladům, které jsou uvaleny na původní obyvatelstvo. Vedle toho se podíváme na pár čísel stran nákladů na sociální péči o migranty v některých ze zde uvedených zemích.

 
Celý příspěvek

7. 10. 2022

Vyvádějí maloobchodní řetězce velké zisky do zahraničí a berou na hůl svoje dodavatele?

/ Rubrika: Ekonomie

Maloobchodní řetězce se netěší u některých vrstev obyvatel dobré pověsti. Vyvádějí velké zisky do zahraničí a berou na hůl svoje dodavatele. Běžně se objevují takovéto názory: „Své postavení zneužívají, vůči domácím dodavatelům dělají diskriminační politiku a zisky si na jejich úkor zvyšují zcela bezuzdně. To musí přestat. Kéž by to šlo dohodou. Kéž by se u nás chovali třeba jako v Německu – všechno by bylo v pořádku,“ komentuje poslankyně Margit Balaštíková (ANO) chování zahraničních řetězců v Česku. ‚Lidé nám posílají alarmující fotky z regálů velkých řetězců, kdy je třeba vepřové z Německa za polovinu oproti stejnému masu z Česka. Proč, když český řezník dostává 40 korun za kilo, stojí jeho maso 150 korun? O jiných druzích sortimentu ani nemluvím,‘ doplňuje.“

 
Celý příspěvek

22. 9. 2022

ODS není, co bývala aneb když schodek rozpočtu 19 % je vlastně v pořádku

/ Rubrika: Ekonomie

ODS není, co bývala. To je dnes asi jasné už velké části lidí, kteří hledají na naši politické scéně aspoň trochu pravicovou stranu. Že ODS není, co bývala, je patrné mnohdy i na komunální úrovni. Vezměme si příkladem Brno. Zde vládne ODS spolu s KDU-ČSL, Piráty a sociální demokracií. ODS má ovšem nejvíce zastupitelů a obsadila i místo primátora respektive Brnu vládne už nějakou dobu primátorka Markéta Vaňková. Jak, ale vypadá hospodaření města Brna pod taktovkou ODS?

 
Celý příspěvek

9. 9. 2022

Důsledky regulace cen pohonných hmot v Maďarsku potřetí

/ Rubrika: Ekonomie

Ceny benzínu s oktanovým číslem 95 a nafty byly v Maďarsku zastropovány dne 15. listopadu 2021 na 480 forintech za litr na dobu tří měsíců. Od té doby tato regulace pořád platí. Již jsem o ní po dvakrát na tomto webu psal a nyní přišel čas podívat se na to, co se stran této regulace událo v Maďarsku v poslední době.

 
Celý příspěvek

13. 8. 2022

Nový guvernér centrální banky o vládních dluzích a inflaci aneb o "nezávislosti" centrální banky

/ Rubrika: Ekonomie

Nový guvernér centrální banky nám připomněl starou pravdu o "nezávislosti" centrální banky na politice!

 
Celý příspěvek

3. 5. 2022

Ekonomický úpadek Západu aneb proč už se Západem není nutné až tak moc kamarádit

/ Rubrika: Ekonomie

Proč už není až tak důležité být se Západem jmenovitě tedy Evropskou unií a Spojenými státy za dobře? Odpověď leží především v ekonomické oblasti. Evropská unie a Spojené státy nejsou totiž už nezpochybnitelným ekonomickým hegemonem světa. Jejich čas již pominul. Pojďme se na toto dosti radikální tvrzení podívat podrobněji.

 
Celý příspěvek

21. 4. 2022

Důsledky regulace cen pohonných hmot v Maďarsku podruhé

/ Rubrika: Ekonomie

Jak si stojí regulace cen pohonných hmot v Maďarsku nyní? Nejnovější zprávy ukazují následující vývoj: „Maďarské čerpací stanice se začínají bránit nájezdům slovenských řidičů, kteří kvůli nižší ceně pohonných hmot v sousední zemi tankují plné nádrže. ‚Asi sto čerpacích stanic už omezilo tankování za regulované ceny,‘ uvedl maďarský deník Népszava.“

 
Celý příspěvek

22. 3. 2022

Sankce Rusko neizolovaly tak, jak si představujeme

/ Rubrika: Ekonomie

Rezoluci OSN, která odsuzovala ruskou invazi na Ukrajinu podpořilo 141 zemí. Tedy velká většina států. Zdá se tedy, že invazi odsoudil téměř celý svět. Je to ovšem chyba lávky! 35 zemí se rozhodlo se hlasování zdržet. A mezi těmito zeměmi jsou velmi velké státy. „Ve skutečnosti ty státy, které se zdržely hlasování ve volbě v OSN nebo volily proti, jsou státy, které zahrnují více než polovinu – 53 % - světové populace.

 
Celý příspěvek

14. 2. 2022

Komu poděkovat za vysokou inflaci v první řadě? České národní bance! Singrovi a Rusnokovi

/ Rubrika: Ekonomie

Komu vlastně hlavně poděkovat za dlouho nevídaný nárůst inflace (myšleno jako vzestup cenové hladiny), který v tomto čase zažíváme?

 
Celý příspěvek