Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. 4. 2022

Důsledky regulace cen pohonných hmot v Maďarsku podruhé

„Protože ekonomická teorie je sice hezká věc, ale mezitím člověk musí žít: u pumpy musíte zaplatit za benzín a musíte si koupit jídlo. A opozice nebo kdokoli jiný může konstruovat argumenty o tom, zda je to dobrý krok z hlediska velkých teoretických ekonomických souvislostí, nebo ne; ale důchodce, rodina s dětmi – vlastně my všichni – musí jít do obchodu a zaplatit. A je jedině správné, aby neplatili současnou cenu, ale cenu, kterou platili dříve, na nižší úrovni. To je dobře. Kdo říká, že je to špatně, ten nerozumí životu.“ (Viktor Orbán)

Zpráva z minulého roku: „Šéf maďarského úřadu vlády Gergely Gulyás ve čtvrtek oznámil, že od pondělí 15. listopadu bude v zemi zastropovaná cena benzínu s oktanovým číslem 95 a nafty na 480 forintech za litr, což je podle pátečního kurzu 33,12 korun.“ Co to znamená? To, že ceny pohonných budou sníženy na cenu nižší, než je současná cena tržní. Obecně řečeno: Dojde tak k vytvoření cenového stropu. Mezní výrobci, kteří vyráběli a prodávali tyto výrobky s malým ziskem, se dostanou buď do ztráty anebo jejich zisk klesne na velmi nízkou úroveň. Pokud nebude toto opatření pouze krátkodobé (což může být), bude to motivovat mezní výrobce k tomu, aby se přesunuli do výroby a prodeje jiných výrobků; výrobků, jejichž ceny nejsou regulované. Nabídka výrobků, jejichž ceny jsou regulované, tak bude snížena, oproti situaci, kdy by ceny těchto výrobků nebyly regulovány. V ekonomickém jazyce dojde k posunu na křivce nabídky doleva. Nižší cena, než tržní cena ovlivní i poptávku. Protože je nyní cena regulovaných výrobků nižší, než dříve, dojde k nárůstu poptávky po regulovaných výrobcích. V ekonomickém jazyce dojde k posunu na křivce poptávky doprava. Konečným výsledkem je tak převis poptávky nad nabídkou, a tedy nedostatečné množství výrobků, jejichž cena je regulována, čili přesněji uměle snížena. Výrobek dostane ten, kdo si pospíší anebo má dobré kontakty v obchodě. Neuspokojení spotřebitelé se tak musí obrátit k nejbližším substitutům. Třeba místo ježdění autem si budou kupovat lístky na MHD nebo využijí, kde to jde, kolo. Vláda tak sice dané výrobky, v tomto případě pohonné hmoty, zlevní, ale zároveň způsobí jejich nedostatek. V tomto případě ovšem vláda de facto nařídila prodejcům prodávat dále, jinak musí tito své pumpy zavřít (na trvalo?). (1)

 

mises-erb_ii.jpg

Jak si stojí regulace cen pohonných hmot v Maďarsku nyní? Nejnovější zprávy ukazují následující vývoj: „Maďarské čerpací stanice se začínají bránit nájezdům slovenských řidičů, kteří kvůli nižší ceně pohonných hmot v sousední zemi tankují plné nádrže. ‚Asi sto čerpacích stanic už omezilo tankování za regulované ceny,‘ uvedl maďarský deník Népszava.“ (2). Totéž tvrdí článek z „Hungary Today“. Ten dále uvádí, že: „Pumpy se rozhodly sami pro množstevní limity, a není zde nic, co by jim v tom bránilo, protože žádná regulace tuto praxi nezakazuje, poznamenává odborník, který slyšel o přidělování množství 5 až 10 litrů na benzínovou pumpu. Jsou zde také pověsti o tom, že jedna pumpa stanovila denní limit na 60 litrů, který jsou dostatečný jen pro prvních šest zákazníků, kteří přijeli ráno…. Šéf premiérovy kanceláře také reagoval na uzavírky a zvláštní opatření benzínových pump. Gergely Gulyás řekl, že bylo nahlášeno několik benzínových pump, které budou zavírat kvůli cenovému stropu; vláda ví o 3-4 benzínových pumpách, které byly dosud uzavřeny. Nicméně, není si vědoma toho, že by byla nějaká místa, kde by nemohla býti nalezena náhrada do pěti kilometrů od toho místa, které se rozhodlo zavřít.“ (3). Článek ze stejného zdroje ze den 21. února 2022 sděluje, že: „Několik vlastníků již uvedlo, že se nemohou dlouho udržet a buď budou muset zavřít anebo uvalit množstevní restrikce. Nicméně, mnoho pump již žádá své zákazníky, aby u nich netankovali.“ (4). Vidíme tu tedy pokusy o omezování prodávaného množství, příděly a odrazování nakupujících. Nakonec k takovým opatřením přistoupila už i velká společnost Shell, protože řidiči trucků plnili své miláčky v Maďarsku (5)

Dále se můžeme dočíst, že: „Kupující uspořili celkem 22.4 miliardy forintů (63 milionů eur) od zavedení cenového stropu na pohonné hmoty v listopadu 2021, zatímco stát také hlásí výnosy z tohoto opatření. Absolutním poraženým jsou menší benzínové pumpy. V pondělí jednaly s vládou a uvedly nějaké návrhy ke zmírnění svých ztrát, ale žádného konkrétního kompromisu nebylo ještě dosaženo. Mezitím, Asociace nezávislých benzínových stanic vytvořila a přijala prohlášení o zafixovaných cenách paliva, které proti zafixování cen protestuje.“ (6) V souladu s ekonomickou teorií je také nárůst domácích prodejů pohonných hmot a obzvláště nafty. V prosinci bylo prodáno o 9,2 % více nafty u benzínových stanic, než za stejnou dobu roku 2019, ve srovnání s průměrným nárůstem jen o 2 % v prvních 11 měsících (7). Kupující tedy na tom vydělali a jejich poptávka se zvýšila, avšak díky množstevním restrikcím, nemůžou někteří z kupujících realizovat nákupy pohonných hmot v takové výši jako by chtěli. Benzínové pumpy, zejména ty menší se propadají do ztrát. A proto zřejmě dojde i na nějaké dotace krachujícím prodejcům. Dotace velmi často doplňují regulaci cen a snaží se napravit škody, které tyto regulace způsobují. László György, státní sekretář (pro ekonomické plánování a regulaci) Ministerstva pro inovace a technologii na své Facebookové stránce prohlásil, že vláda zná a rozumí situaci malých prodejců pohonných hmot. Mezi tím, co má malým benzínovým pumpám pomoci, se objevují opatření jako je zmrazení splátek úvěrů, odpuštění poplatků za plnění, výjimka z plateb sociálního pojištění pro benzínové stanice do čtyř zaměstnanců na stanici od 1. I. do 31. V., bezúročná půjčka apod. (8). Škody způsobené regulací cen pohonných hmot se tak snaží vláda přesunout na jiné podnikatele (banky) či zřejmě nejčastěji na bedra daňových poplatníků. Inu, ekonomická teorie je hezká věc, ani vládci její výsledky nejsou schopni ohnout.


Vývoj jde dále
Kolem poloviny března 2022 ceny pohonných hmot poklesly, a to vlivem poklesu světových cen těchto hmot a vlivem nižší spotřební daně. Několika pumpám buď došly pohonné hmoty anebo ani ráno neotevřely. Šlo zejména o pumpy v lokalitách u hranic. Důvodem, mezi jiným byla nákupní panika stejně jako nákupní turistika. V Maďarsku stál benzín kolem 1,30 eur, zatímco v Rakousku stál 2 eura. 10. března měla vláda oznámit zavedení toho opatření, že vozidla s váhou nad 7,5 tuny budou mýti dovoleno natankovat u vybraných benzínových pump, kde je palivo dostupné za tržní ceny. To se týká jak maďarských, tak zahraničních traků. U zahraničních vozidel to ovšem je platné už od váhy 3,5 tuny. Zároveň měli být přísně trestáni "panikáři," kteří píší o zásobovacích problémech (9). To dobře demonstruje postupné nabalování potíží a dalších státních intervencí, které jsou vyvolané první intervencí v podobě cenového stropu. Perličkou je trestání "panikářů," čili lidí, kteří v podstatě říkají zřejmou pravdu. Někde skutečně pohonné hmoty chybí a jinde jich je k dispozici omezené množství, jak hned uvidíme.


Náhrada do pěti kilometrů od toho místa, které se rozhodlo zavřít, se postupně zvýšila na 20 kilometrů. Dostupnost pohonných hmot dále klesala. Předpokládalo se, že cenový strop zruinuje okolo desetiny benzínových pump, tedy okolo stovky pump. V nejistých případech provozovatelé přestaly pohonné hmoty prodávat. Přičemž ale řidiči nákladních automobilů pořád chtěli tankovat za oficiální cenu 480 forintů, ale benzínové pumpy to odmítly, kvůli nařízení, které nyní platí, což vede k tomu, že spory, které vyžadují intervenci policie jsou na vzestupu. Dále: "Bujdosová [šéfka společnosti Holtankoljak] také řekla, že dopravci neobdrží více než 100-200 litrů paliva, ať už za tržní nebo "zastropovanou" cenu, i na rychlo-plnících benzínových pumpách, což činí nemožným plánovat dodávky na delší vzdálenosti. Podle Bujdosové, pravděpodobně pětina benzínových pump má rychlo-plnící pumpy, ačkoliv tyto jsou typicky umístěny na velmi zatížených silnicích a "popelářské vozy nevyjíždí na dálnice, aby natankovali, což již vedlo na několika místech k přerušení svozu odpadků." Problémy by mohli být dle "Národní zemědělské asociace družstev" i se zásobováním zemědělců naftou, která je nutná pro zemědělské práce (10). Přičemž ale i přes tato omezení i tak spotřeba pohonných hmot roste. Centrální ředitel petrolejářské firmy MOL Zsolt Hernádi připustil, že i přes všechna zákonná omezená, benzínová turistika v zemi narostla, celková obvyklá spotřeba v březnu vzrostla ze 480 milionů litrů a nyní bude 560 až 570 milionů litrů. A připustil i to, že dokud zde bude cenový strop, tak zde bude napětí v dodávkách. Samotný MOL musel obsloužit spotřebitele, na které se nedostalo, což zabralo nějaký čas. Maďarský stát nakonec ovšem přistoupil i ke snižování daní uvalených na pohonné hmoty, jak bylo podotknuto už výše (11). To znamená nárůst spotřeby asi o 18 %!


Důsledky cenové regulace pohonných hmot v Maďarsku velmi dobře ilustrují tvrzení ekonomické teorie. Co se týká ekonomů jde o velmi dobrý studijní materiál, a co se týká českých laiků, může to býti pro ně poučení, jak to za čas může u nás také vypadat.

 

(1) Viz ZDE.
(2) Nájezdům slovenských řidičů se už maďarské pumpy začínají bránit [online, 2022]. Dostupný z (přístup III/2022): https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/najezdum-slovenskych-ridicu-se-uz-madarske-pumpy-zacinaji-branit-40387586.
(3) Hundred of Gas Stations Across Hungary Already Restricting Gas Sales Due to Price Cap [online, 2022]. Dostupný z (přístup III/2022): https://hungarytoday.hu/hundred-of-gas-stations-hungary-restricting-gas-sales-price-cap/.
(4) Price Cap on Fuel: Proposals Sent to Gov’t to Save Gas Stations [online, 2022]. Dostupný z (přístup III/2022): https://hungarytoday.hu/hungarian-gas-petrol-stations-fuel-prices-price-cap-capped-hungary/.
(5) Capped Fuel Prices: Gov’t to Help Small Petrol Stations Battle Losses [online, 2022]. Dostupný z (přístup III/2022): https://hungarytoday.hu/orban-government-gas-petrol-stations-prices-hungary-hungarian-capped-prices-fuel-price-cap/.
(6) Fuel Price Cap: Motorists Saved 22 Billion Forints, State Gained Several Hundred Million, Gas Stations Lost Billions [online, 2022]. Dostupný z (přístup III/2022): https://hungarytoday.hu/fuel-price-cap-hungary-hungarian-petrol-gas-station-prices-capped-price/.
(7) Tamtéž.
(8) Capped Fuel Prices: Gov’t to Help Small Petrol Stations Battle Losses [online, 2022]. Dostupný z (přístup III/2022): https://hungarytoday.hu/orban-government-gas-petrol-stations-prices-hungary-hungarian-capped-prices-fuel-price-cap/.
(9) Gas Station Owners Consider Constitutional Complaint against Price Cap [online, 2022]. Dostupný z (přístup IV/2022): https://hungarytoday.hu/hungarian-fuel-prices-petrol-gas-stations-owners-loss-hungary-capped-prices/.
(10) More and More Petrol Stations Forced to Close, Risking Takeover [online, 2022]. Dostupný z (přístup IV/2022): https://hungarytoday.hu/hungarian-petrol-gas-stations-closed-prices-capped-price-cap-hungary/.
(11) MOL CEO: “As Long as Gasoline Price Cap Is in Place, There Will Be Tensions in Supply” [online, 2022]. Dostupný z (přístup IV/2022): https://hungarytoday.hu/zsolt-hernadi-mol-ceo-fuel-supply-petrol-diesel-prices-capped-prices-gas-stations/.