Jdi na obsah Jdi na menu
 


9. 9. 2022

Důsledky regulace cen pohonných hmot v Maďarsku potřetí

Ceny benzínu s oktanovým číslem 95 a nafty byly v Maďarsku zastropovány dne 15. listopadu 2021 na 480 forintech za litr na dobu tří měsíců. Od té doby tato regulace pořád platí. Již jsem o ní po dvakrát na tomto webu psal a nyní přišel čas podívat se na to, co se stran této regulace událo v Maďarsku v poslední době.


Malé benzínové stanice sdružené v Nezávislé asociaci benzínových stanic částečně zavřely o víkendu 19. a 20. srpna 2022 svoje čerpací stanice, a to kvůli nedostatku, nejistotě a vládou nevyplaceným dotacím. Tato asociace volala také po tom, aby byl cenový strop zvýšen. I samotný petrolejářský kolos MOL volá potom, aby byly zastropované ceny zrušeny, zatímco uvedl, že řidiči by měli být připraveni na tu situaci, že nebudou schopni na některých místech během následujícího měsíce získat palivo. Neregulovaná průměrná cena 95 oktanového benzínu by pak měla dosáhnout koncem srpna dle článku 679 forintů (1,65 euro) za litr a průměrná cena nafty by měla být 772 forintů (1,88 euro) za litr (1). Jde tedy o ceny podobné těm našim. 

mises-erb_ii.jpg


László György, státní sekretář (pro ekonomické plánování a regulaci) Ministerstva pro inovace a technologii již na jaře prohlásil, že vláda zná a rozumí situaci malých prodejců pohonných hmot. Mezi tím, co by mělo malým benzínovým pumpám pomoci, se objevují opatření jako je zmrazení splátek úvěrů, odpuštění poplatků za plnění, výjimka z plateb sociálního pojištění pro benzínové stanice do čtyř zaměstnanců na stanici od 1. I. do 31. V., bezúročná půjčka apod. (2). A skutečně vláda je nucena pomáhat malým benzínovým stanicím. Na tuto pomoc je dle sdělení ze srpna 2022 vyčleněno 18,5 miliardy forintů (45 milionů eur). Malé benzínové stanice také od března dostávají dotaci v podobě 20 forintů na litr paliva (3) To je však vzhledem k tomu, že například 95 oktanový benzín se prodával koncem srpna za nějakých 679 forintů litr (viz výše) a regulovaná cena byla 480 forintů (rozdíl skoro 200 forintů!) opravdu částka, kterou lze označit za směšnou. 


Na druhou stranu regulace cen pohonných hmot v Maďarsku prochází do jisté míry vlastním rozkladem. Původně se vztahovaly nižší ceny na všechny, což podnítilo masivní turistiku za pohonnými hmotami ze sousedních států a ze strany nejrůznějších domácích i zahraničních přepravců. Od konce července se vztahují nižší ceny pouze na soukromá (nepodnikatelské) vozidla, taxislužbu a zemědělské stroje. Na ostatní se již tato regulace nevztahuje, což umožňuje benzínkám si pravděpodobně aspoň o něco snížit ztráty. Již v minulosti se objevily snahy o omezování množství odebraného paliva. Třeba i ve výši jen 5 až 10 litrů na jedno tankování. Později šlo u MOLu o 50 litrů paliva při jednom tankování. Nově MOL umožňuje odebrat zřejmě jakékoliv množství paliva (zatím!), ale jen jednou za den. A pozor to platí i pro toho, kdo platí za paliva plnou tj. neregulovanou cenu. Je tak zřejmé, že regulované nízké ceny způsobují nedostatek paliva i pro ty, co platí za palivo neregulovanou cenu. 50 litrů nafty na den je třeba pro autobus proklatě málo. Tak na 200 – 250 kilometrů cesty. Lukoil pak omezil tankování na 20 litrů u pump s nízkým tlakem a na 150 litrů u pump s vysokým tlakem (4).


V posledních letech se zdá, že Maďaři se k některým problémům této turbulentní doby postavili lépe, než jak jsme zvyklí se k nim stavět v České republice. Nicméně regulace cen pohonných hmot k tomu lepšímu nepatří. Proslýchá se, že tato regulace cen bude zrušena.

 

(1) Independent Petrol Stations Association Calls for Lifting of Fuel Price Cap [online, 2022]. Dostupný z (přístup IX/2022): https://hungarytoday.hu/independent-petrol-stations-association-calls-for-lifting-the-fuel-price-cap/.
(2) Capped Fuel Prices: Gov’t to Help Small Petrol Stations Battle Losses [online, 2022]. Dostupný z (přístup III/2022):
https://hungarytoday.hu/orban-government-gas-petrol-stations-prices-hungary-hungarian-capped-prices-fuel-price-cap/
(3) Government to Aid Small Petrol Stations with Billions [online, 2022]. Dostupný z (přístup IX/2022): https://hungarytoday.hu/government-to-aid-small-petrol-stations-with-billions/.
(4) Hungarians Can Only Refuel Once a Day at MOL Petrol Stations [online, 2022]. Dostupný z (přístup IX/2022):
https://hungarytoday.hu/hungarians-can-only-refuel-once-a-day-at-mol-petrol-stations/.