Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svoboda a jiné

Příspěvky

28. 1. 2017

Imigrační politika levých libertariánů

/ Rubrika: Svoboda a jiné

Pokud shrnu postoj levicových libertariánů (jako je politický zkrachovalec Martin Pánek) k imigraci, tak aby to pochopil každý. Tak dostanu těchto pár bodů. Myšlení levicových libertariánů ilustruji na příkladu článku od Jakuba Skaly "Uprchlická sezona".

 
Celý příspěvek

31. 12. 2016

Výchova demokratického občana na školách

/ Rubrika: Svoboda a jiné

Jako dítě jsem se ve škole učil vedle čtení, psaní, počtů, vlastivědy a podobně i o soudruhovi Leninovi a Gottwaldovi, kreslil jsem každý rok křižník Auroru. Naše třídní nám vyprávěla o strašlivých krutostech života za první republiky a i o tom, že Ježíšek dárky nemůže pod vánoční stromek nositi, protože neexistuje. Chodilo se s mávátky a v listopadu s lampióny, kdo nepřišel dostal extra úkoly navíc. Nad tabulí se na nás díval rudý mocnář doktor Gustáv Husák. Po pádu komunismu náhle prakticky veškerá státní propaganda ustala, zmíněná paní učitelka začala chodit do kostela a učit náboženství. Zbytek základní školy a prakticky celou část střední školy člověk strávil více méně nerušeně. Od 90. let se však dost změnilo a člověk tu a tam slyšel o tom, že na školách se dnes dětem do hlavy vtlouká nová propaganda. Proto jsem nedávno sáhl po knize "Výchova demokratického občana II.: Praktické náměty na průřezová témata ve výuce na 1. stupni ZŠ" z nakladatelství Raabe. Skutečně dle tohoto tisku se do školních lavic nějaká státní propaganda vrátila. Nyní se na ni podíváme. Svobodomyslnější lidé se tak mohou dozvědět, co se jejich děti učí. Tím ovšem neříkám, že zmíněná kniha je celá zavrženíhodná, je v ní poměrně dost řekněme normálních věcí, jak se stát slušným člověkem.

 
Celý příspěvek

14. 12. 2016

Politicky korektní neomarxisté a notoričtí užívači života v libertariánském hnutí v ČR aneb Martin Pánek a Urzovci

/ Rubrika: Svoboda a jiné

Co je dnes libertariánské hnutí v ČR? Tvoří ho tři větve: pravicoví libertariáni, politicky korektní neomarxisté a lidé, kteří si chtějí užívat (užívači).

 
Celý příspěvek

12. 12. 2016

Upozornění: Zaměření těchto stránek

/ Rubrika: Svoboda a jiné

Tyto stránky nemají, co dočinění s politickou korektností, tvrzením, že všichni lidé a národy jsou zcela stejné, levicovým "libertariánstvím", neomarxistickými ideály, nemají ani přímo co dočinění s Liberálním institutem a Ludwig von Mises Institutem CZ a SK (s těmito institucemi autor už nespolupracuje). Autor se výslovně distancuje od neomarxisty Martina Pánka a jeho příznivců, kteří se označují za libertariány. Tyto stránky jsou zasvěceny pravicovému libertarianismu alá Mises, Rothbard, Hoppe atd.

 
Celý příspěvek

5. 12. 2016

Několik poznámek k imigraci a diskriminaci (nejen) z libertariánského hlediska

/ Rubrika: Svoboda a jiné

Rozhodl jsem se sepsat několik poznámek či bodů k problému imigrace a diskriminace (nejen) z libertariánského hlediska. Možná nejsou plně vyčerpávající a možná by mohl nějaký bod přibýt, ale měly by pomoci v základní orientaci, protože v tomto ohledu nemá mnoho lidí moc jasno. Poznámky se netýkají jen České republiky, ale i Evropy potažmo jiných států, jich dokonce více. A někdy se netýkají ani pouze nově příchozích (migrantů).

 
Celý příspěvek

1. 11. 2016

Vlastnictví a výhradní kontrola těla

/ Rubrika: Svoboda a jiné

Známý libertariánský blogger Urza se pokusil vyvrátiti ospravedlnění vlastnictví vlastního těla, tak jak ho uvádí profesor Hans H. Hoppe. V tomto článku se na toto Urzovo (mylné) vyvrácení Hoppeho pozice podíváme blíže.

 
Celý příspěvek

24. 9. 2016

Peníze a svoboda

/ Rubrika: Svoboda a jiné

Za jednu z hlavních příčin současné finanční krize jsou považovány nekryté papírové peníze. Jejich hodnota je založena na pouhé důvěře, že za ně člověk dostane potřebné zboží a služby. Navíc tato forma peněz umožňuje centrálním bankám libovolně měnit množství peněz v oběhu. A to zejména vytvářet inflaci, která nejen představuje formu zdanění, ale vede i ke změnám ve struktuře výroby a hospodářskému cyklu (blíže viz. Mises-Hayekova teorie hospodářského cyklu).

 
Celý příspěvek

30. 7. 2016

Sociolog Jan Keller a trh práce

/ Rubrika: Svoboda a jiné

V hesle "Trh práce" v knize "Abeceda prosperity" náš oblíbený sociolog Jan Keller uvádí, že: "Přes to všechno připomíná trh práce stále prastarou arénu. Klání v něm je pro obyčejné smrtelníky povinné, nijak jinak se nemohou domoci obživy, sebevědomí, vážnosti v očích druhých. Aréna, jež navenek budí dojem báječné zábavy a povyražení, při bližším pohledu silně připomíná převýchovný tábor. Ten, kdo vstoupí do jejich bran, musí zapomenout na to, že by slušně a se ctí mohl žít i vně jejich ochozů. Od mládí jsou adepti povinně vedeni k tomu, aby uvěřili, že vše, co se dozví a ze světa pochytí, má cenu jedině tehdy, dokáží-li toho využít v mele a vřavě uvnitř arény. Kdo neprojde arénou, nemůže se zodpovědně zamilovat, protože vše, co potřebuje pro založení domácnosti, může najít jedině v prachu arény. Pod heslem emancipace byly do ní posléze nahnány i ženy, což neučinilo zápolení kupodivu o nic něžnějším. Uřícení a zpocení zápasníci bojují mnohdy přesčas jen proto, aby jejich místo nezaujal někdo jiný, šikovnější a bojovnější."

 
Celý příspěvek

15. 7. 2016

Je potřebný nový fotbalový stadion v Brně?

/ Rubrika: Svoboda a jiné

Je potřebný nový fotbalový stadion v Brně? Ne není!

 
Celý příspěvek

4. 6. 2016

Heil Hoppe? Anebo spíše Heil Pánek?

/ Rubrika: Svoboda a jiné

Vydání několika článků od H. H. Hoppeho na stránkách Ludwig von Mises Institutu ČR a SR vyvolalo očekávaný efekt. Několik levicových libertariánů se ozvalo (D. Kvasnička, M. Pánek, B. Teichman aj.) a obvinilo Hoppeho z nacismu (proto ono Heil Hoppe, jak ho hezky napsal pan Teichman) nebo alespoň konzervatismu.

 
Celý příspěvek