Jdi na obsah Jdi na menu
 


Texty jiných autorů

Zde se budou objevovat případné texty jiných autorů. Některé texty jsou ve formátu pdf.

 

 

 

Příspěvky

3. 9. 2019

Každý jednotlivec s nezadatelným právem veta

Představte si svobodu v takovém světě. Dokonce i když se zbavíme republikánské anebo demokratické formy vlády, představte si, že každý zákonodárce měl takovou moc. Už si to nepředstavujte: existovala doba a místo, kde to bylo docela pravda! A ne, výstupem nebyl chaos, ale skutečná kontrola zneužívání moci králem. V závěru první části své knihy „Království a právo“ Fritz Kern napsal shrnutí hlavních bodů, kterými se zabýval. Volně tohoto souhrnu využiji, ačkoliv Kern uspořádal body lépe než bych je mohl uspořádat já.

 
Celý příspěvek

13. 8. 2019

Je potápějící se italská ekonomika jen vrškem ledovce?

Evropská unie je v současnosti bez diskuse na rozcestí. Ekonomiky, které byly počítány k silným pilířům EU jsou nyní na hraně eroze. Ekonomové vydali po finanční krisi roku 2008 několik varování stran vršících se dluhů v mnoha ekonomikách EU. Noční můra EU začala s ekonomickým kolapsem Řecka v roce 2015. Ačkoliv makiavelistický plán přísných opatření kancléřsky Merkelové zabránil hrozícímu Grexitu, nemohl udělat nic k odvrácení nevyhnutelného Brexitu. 

 
Celý příspěvek

5. 8. 2019

Červnový růst nabídky měnové zásoby v USA spadl na třetí nejnižší úroveň od roku 2007

Růst měnové zásoby v USA v červnu spadl, spadl na úroveň březnového růstu, který byl na 12 letém (145 měsíčním) minimu. Červnový růst byl v červnu menší pouze ve dvou měsících během 12 leté periody: březen 2019 a duben 2019. V červnu byl meziroční růst měnové zásoby na úrovni 1,98 %. To bylo o trochu méně než květnová míra růstu ve výši 2,1 %, ale dost pod hodnotou 4,3 % z června roku 2018. 

 
Celý příspěvek

13. 7. 2019

Ludwig von Mises o imigraci

Jak uvádí Lew Rockwell, v tomto důležitém smyslu nemůže být dnes Mises prohlašován za advokáta „otevřených hranic“. Mises věřil v klasickoliberální formu národnosti, nicméně pořád národnosti – a obhajoval politické členění podél kulturních, jazykových a historických hranic. Byl demokratem, utilitariánem a realistou; jeho kosmopolitismus nesahal k vizi bezhraničního a bezstátního světa.

 
Celý příspěvek

7. 6. 2019

Mises, Rothbard a Hoppe – základy

Porovnání toho jak každý z předních rakousko-libertariánských myslitelů převážně obhajuje základy své obrany svobody.  Následující stať je zamýšlena jako nápomocné vodítko po porozumění drobným rozdílům mezi v nadpisu uvedenými třemi klíčovými představiteli rakouské libertariánské tradice. Ačkoliv všichni tři patří zcela jistě do rakousko-libertariánské tradice, a v mnoha věcech představují hlavní tvůrce jejího rámce, je užitečné porozumět lehkým rozdílům v jejich myšlení. Neshoda mezi nimi je zdravého charakteru a povzbuzuje aspekty doktrín, které rozvíjeli

 
Celý příspěvek

2. 6. 2019

Proč se stal Tchaj-wan bohatým zatímco pevninská Čína trpěla

Za posledních několik měsíců stouplo napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem. Čínský president Si Ťin-pching nedávno vyjádřil touhu sjednotit ostrovní národ s čínskou pevninou a nevyloučil možnost použít armádní síly k dosažení tohoto cíle. Již od konce čínské občanské války v roce 1949, která oddělila Tchaj-wan od čínské pevniny, hrozí Čína Tchaj-wanu jako vzbouřené provincii a nechce ho uznat za nezávislý národ. Ani v roce 2019 nejsou tyto dva národy mezi sebou přátelské. Tchaj-wan v současné době provádí velké vojenské cvičení zaměřené na případnou čínskou invazi. Čínští komunisté nemají nic v oblibě více, než je anexe Tchaj-wanu a jeho přivedení do jejich politické sféry zájmu. Tchaj-wan na druhou stranu má velký strach z toho, že by spadl k rukám Pekingu. Integrita relativně volné ekonomiky ostrova by mohla býti v ohrožení spolu s vysokým standardem života jeho obyvatel.

 
Celý příspěvek

30. 5. 2019

Ne dolarové obchody nevytváří chudobu

Zdá se, že američtí novináři se boří do fantaskního světa, přinejmenším, když přecházejí k finanční analýze. A pravděpodobně neuvidíme nikde větší představení ignorace, než v diskusi o přítomnosti podnikání v nejchudších oblastech vnitřních měst. Opět a opět vydávají vědátoři klamná tvrzení, že lidé ve vnitřních městech jsou chudí, protože je zde přítomno drobné podnikání, jako jsou obchody s potravinami vlastněné korejskými imigranty.

 
Celý příspěvek

23. 5. 2019

Použití soukromých symbolických peněz jako peněz ve Spojených státech III

Soukromé peníze ve Spojených státech amerických v minulosti. Aneb, když vláda neplní přání lidí stran peněz, tak si lidé pomohou sami.

 
Celý příspěvek

19. 5. 2019

Použití soukromých symbolických peněz jako peněz ve Spojených státech II

Soukromé peníze ve Spojených státech amerických v minulosti. Aneb, když vláda neplní přání lidí stran peněz, tak si lidé pomohou sami.

 
Celý příspěvek

13. 5. 2019

Použití soukromých symbolických peněz jako peněz ve Spojených státech I

Soukromé peníze ve Spojených státech amerických v minulosti.

 
Celý příspěvek