Jdi na obsah Jdi na menu
 


Texty jiných autorů

Zde se budou objevovat případné texty jiných autorů. Některé texty jsou ve formátu pdf.

 

 

 

Příspěvky

5. 2. 2015

Stát a jeho apetit od Tomáše Macháčka

Možná jste se již setkali někde v diskuzi s tvrzením, že poválečný „sociální“ stát díky vysokým daním rozdával plnými hrstmi obyvatelstvu celoroční nadílku, jenže pak přišli na scénu zákeřní „neoliberálové“, naprosto rozložili stát a dnes už tak v podstatě stát nic neřídí, do ničeho nemluví. Sepsal Tomáš Macháček.

 
Celý příspěvek

28. 1. 2015

Centralizace vede k chudobě od Hanse Hermanna Hoppeho

Hans Hermann Hoppe o centralizaci a secesi pro The Brussels Journal.
Přeložil Tomáš Macháček.

 
Celý příspěvek

14. 1. 2015

Logická krása libertariánství od Hanse Hermanna Hoppeho

Brazilský filozofický časopis Dicta & Contradicta zpovídá Hanse Hermanna Hoppeho, 15. července 2013.
Přeložil Tomáš Macháček.

 
Celý příspěvek

21. 10. 2014

Národní osvobození od M. N. Rothbarda

Nedávné nepokoje a v podstatě občanská válka v severním Irsku ukazuje (libertariánům i světu jako celku), jak důležitá je snaha o a dosažení cíle národního osvobození pro všechen utlačovaný lid. Kromě toho, že jde o nezbytnou podmínku k dosažení spravedlnosti, národní osvobození je jediným řešením velkých světových problémů územních rozporů a utiskující národní vlády. Přesto příliš mnoho anarchistů a libertariánů chybně pohrdá myšlenkou národního osvobození a nezávislosti jako jednoduše zakládání dalších národních států. Tragicky si neuvědomují, že přijímáním tohoto postoje, se stávají pevnými, objektivními podporovateli nabobtnalých, imperialistických národních států dneška (Původně vyšlo v Libertarian Forum, sv. 1, č. 11, 1. září 1969. Přeložil Tomáš Macháček).

 
Celý příspěvek

14. 10. 2014

Desocializace ve sjednoceném Německu od Hanse Hermanna Hoppeho

Desocializace ve sjednoceném Německu (The Review of Austrian Economics, sv. 5, č. 2 (1991) od Hanse Hermanna Hoppeho. Hans Hermann Hoppe, významný americký společenskovědní učenec německého původu, je autorem tohoto pozoruhodného článku z roku 1991. Hoppe využívá svých rozsáhlých znalostí (zejména ekonomie rakouské školy a historie) a systematicky krok za krokem rekonstruuje politicko-hospodářské dějiny obou německých států. (Přeložil Tomáš Macháček).

 
Celý příspěvek