Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. 6. 2023

Mít obavy z digitální měny centrální banky není paranoidní

[Autor R. P. Murphy. Vyšlo dne 17. IV. 2023 na Mises.org.]


V nedávném sloupku v novinách New York Times Paul Krugman zesměšňuje floridského guvernéra Rona DeSantise, který varoval před tím, že digitální měna centrální banky (Central bank digital currency; CBDC) by dávala příliš mnoho moci vládě nad Američany. Zvláště DeSantis tvrdil to, že centrální banky by mohly používat CBDC k dalšímu zavádění "woke agendy", která by penalizovala Floriďany za nákup příliš mnoha benzínu nebo zbraní.
Krugman se vysmíval samotnému tvrzení, že CBDC by mohlo ohrozit svobodu: "Jestliže to zní šíleně tak je to proto, že to je šílené. Nevím, zda De Santis věří něčemu z toho nebo ví, co to je digitální měna centrální banky, nebo ví k čemu by měla sloužit... A je možné, že zastává toto stanovisko z důvodu obecné paranoii."
Ale Krugman si vlastně nemyslí, že je to jen paranoia, která by vysvětlovala DeSantisův odpor k Fedem vydávané CBDC. Místo toho si Krugman myslí, že velcí podporovatelé Republikánů v současnosti mají výhody z použití anonymní měny, jakožto krytí pro jejich hanebné plány. Jak Krugman uzavírá ve svém sloupku: "[Toto rozvažování] nám říká, co vlastně DeSantisovy útoky na digitální měnu centrální banky mají dělat. Nebude to ochrana práva Floriďanů ohledně nákupu benzínu anebo zbraní; místo toho by to chránilo možnosti chytře se vyhnout daním, prát peníze, kupovat a prodávat nelegálně drogy a účastnit se vydírání."
Páni, myslím, že praní špinavých peněz a vydírání jsou špatné věci, které se DeSantis, jakožto příklady woke věcí pokouší zničit. 
Jako obvykle Krugmanovi arogantní útoky míří vedle. Pro začátek, můj akademický kolega Jonathan Newmn jistil, že studie z Fedu, na kterou se odkazuje Krugmanův sloupek, vlastně pojednává o možnosti rizika pro soukromí osob u CBDC (blíže viz obrázek v původním článku).

mises-erb.jpg


Jinými slovy není to Ron DeSantis, který zjišťuje, že CBDC by mohlo poškodit soukromí občanů - Fed učinil stejný závěr. 
Mimoto viděli jsme v nedávné historii, jak byla monetární svoboda poškozena snahami sledovat politické cíle. Pro příklad, kanadská vláda zmrazila účty kanadským dopravcům, kteří protestovali proti covidové politice a mnoho Američanů vidělo svoje dary podobně zmrazené. 
Praxe "soudního zabavení aktiv" také podává chmurné varování stran toho, co by se mohlo stát s CBDB. Během let, zde bylo mnoho případů motoristů, kteří byli zastaveni při silničních kontrolách, při kterých jim policie zabavila tisíce dolarů v hotovosti, a poté je zadržovala dokud řidič - o řadu měsíců později - neprokázal, že není drogovým dílerem. Pro příklad obchodník z města Phoenix Jerry Johnon měl hotovost 39 500 dolarů, které chtěl použít na nákup trucku, ale policie je zabavila na letišti. Johnson nakonec získal své peníze nazpět, o dva a půl roku později, ačkoliv nebyl nikdy obviněn ze žádného zločinu, notabene odsouzen.
Maje na myli zabavování aktiv, předpokládejme, že Federální rezervní systém zavede CBDC. Všechny transakce budou uloženy v účetních knihách Fedu, kde budou roboti umělé inteligence hledat podezřelé vzory. A jak se již dnes děje se stávající měnou, také zde mohou státní autority zmrazit účet, dokud nešťastník neprokáže svoji nevinu - což se ukáže být bez peněz velmi težké.
Důležitou záležitostí k připomenutí je to, že CBDC nemusí býti "FedCoinem", který vyžaduje Meta Masku a louží technologicky zdatným. Místo toho, jak vysvětluje Georg Gammon Colemu Snellovi a mně v nedávné epizodě podkástu, bude to tak, jako by lidé převedli svoje bankovní účty k Fedu. Dokud řadoví lidé drželi deposita, byla tato deposita závazky Fedu v jeho rozvaze, nyní půjde o digitální měnu centrální banky. Pořád půjde o "dolary", ale Fed je bude kompletně ovládat. Nebude zde žádná střední úroveň soukromých - a konkurujících si - komerčních bank.
Krugman a jeho častý spojenec Dean Baker bezděčně potvrdili Gammonovo varování, když potvrdili, že to bude jen přesun, pokud občané přímo odříznou zprostředkovatele a banky pomocí Fedu, ale zatraceně, ti hamižní bankéři to nikdy nedovolí. Bez ohledu na jejich tvrzení Gammon má pravdu: pokud budou běžní Američané mít přímo bankovní účet u Fedu, kontrola Fedu nad jejich životy bude téměř absolutní, zvláště pokud bude zrušena hotovost. 
V protikladu ke Krugmanovi, DeSantis a jiní, kteří varují ohledně CBDC nejsou paranoidní: oni jen jednoduše načrtávají zřejmé závěry z historie. Federální rezervní systém byl původně vytvořen v roce 1913 ve snaze vyhladit hospodářské výkyvy a omezit zmatek ve finančním sektoru. Velký krach akciového trhu a následná Velká deprese nastaly o 16 let později, a přestože nám vždy říkají, že to již opravili, udeří nakonec jiné krise.
Správně nevěříme vládě nebo centrálním bankám, když řídí noviny anebo vědu a neměli bychom jim dávat ani moc řídit peníze a banky. Je rozhodující, aby podnikatelé vyvinuli alternativy pro řízení hotovosti a akumulaci kapitálu mimo tradiční cesty. My zde děláme naši část at infineo a vybízíme o toto téma zajímající se čtenáře, aby prohlédli.