Jdi na obsah Jdi na menu
 


7. 1. 2019

Ludwig von Mises o feminismu

Tak daleko jak feminismus usiluje o přizpůsobení právní pozice ženy mužovi, tak daleko jak usiluje o to ženě nabídnout právní a ekonomickou svobodu k rozvinutí a jednání podle jejich sklonů, touhy a ekonomických okolností – tak potud nejde o nic více než o část velkého klasického liberálního hnutí, které obhajuje mírový a svobodný vývoj. Pokud jde feminismus za toto, útočí na instituce společenského života pod dojmem toho, že takhle budou odstraněny přírodní omezení, pak jde o duchovní dítě socialismu. Je charakteristikou socialismu objevovat ve společenských institucích původ nezměnitelných přírodních faktů a snažit se reformováním těchto institucí změnit přírodu.

 

Volná láska je socialistické radikální řešení problému pohlaví. Socialistická společnost zruší ekonomickou závislost ženy, která vyplývá z toho faktu, že žena je závislá na finančním příjmu svého manžela. Muž a žena mají stejná ekonomická práva a stejné povinnosti, dokud mateřství nevyžaduje od ženy speciální pozornost. Veřejné fondy opatřují výživu a vzdělání dětí, které už tak nejsou věcí rodičů, ale společnosti. Tak už záležitosti mezi pohlavími nejsou vícero ovlivněny sociálními a ekonomickými podmínkami.

 

Právě tak pseudodemokratické hnutí se snaží pomocí dekretů vymazat přírodně a společensky podmíněné nerovnosti, právě tak jak chce míti silné rovné slabým, talentované rovné netalentovaným a zdravé rovné nemocným, tak radikální křídlo ženského hnutí usiluje učinit ženy rovné mužům. Ale rozdíly mezi charakteristikami a určením pohlaví nemůže být nijak odstraněna dekretováním stejně jako jiné nerovnosti v rámci lidského rodu.  

 

Převzato ZDE