Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 7. 2017

Kulturkampf od Rothbarda III

[M. N. Rothbard, Říjen 1992. Původně vyšlo v Rothbard-Rockwell Reportu]

 

Zaujatost médií a falešná realita


Ale jak získáme nazpět média? Nebo spíše, jak zajistíme srovnatelnou úroveň v této životně důležité bitvě idejí? Mnoha způsoby, z jednoduchého čtení anebo poslouchání vědeckých studií, víme, že média, speciálně respektovaná média, respektovaný tisk a národní televize jsou v drtivé převaze levičácké, co se týká ideologie. A víme také, že média jsou po dlouhý čas zaujata proti konzervativcům a libertariánům a favorizují levičáky. (Nemluvím ani tak moc o vlastnících, kteří se rekrutují z řad umírněných levičáků po umírněné konzervativce, ale o editorech, spisovatelích, novinářích, hercích, varietních umělcích, komicích atd. - "kulturní elitě").


Ale až do nedávné současnosti a s výjimkou Goldwaterovi kampaně, média - s výjimkou těch případů, když jsou zřetelně označena jako sloupkaři, komentátoři anebo "opinian-editorial" spisovatelé - se kdysi snažila lpět na ideálu objektivity a férové nezaujatosti, aby vytvořila nějaký druh rovnováhy tak, aby veřejnost měla nástroj ke svým vlastním soudům a rozhodnutím.  


Toto již více neplatí. Za poslední rok, začněme s konfrontací Anity Hillové a pak s nepokoji v Los Angeles okolo Rodneye Kinga a nyní s médii milovaným flirtem Clintona a záští ke konzervativním Republikánům - média odhodila stranou jakékoliv nároky na objektivitu. Zaujatost, zbožnění levičáků a nenávist k jejich nepřátelům, leze z každého jejich póru. Zvažte, jak televize a tisk nakládaly s oběma politickými stranami. Vše o Demokratické straně bylo přikrášleno a oslavováno, aby vypadala jako hody jednoty a rozumné "uměřenosti". Všechny mrzuté poznámky byly zlehčovány anebo pohřbeny médii.


A potom Republikánská strana: vše, co nějaký Republikán řekl, bylo ihned napadáno, i v titulcích, buď nějakým demokratickým "popíráním důkazů" anebo novinářovou vlastní falešnou "korektností" v jeho líčení dané situace. Žádný kámen nezůstal v tomto pátrání netknut. Média prohlašovala Republikánskou stranu za nejednotnou, rozpolcenou a ovládanou "pravicovými extremisty"; zatímco pravdou je, že konzervativci nejsou již v této straně a na tribuně tohoto roku tak dominantní, tak jak byli po generace, a že Ann Stoneová a její příznivci svobody volby měli jen mizivou podporu mezi delegáty.


Občas veřejnost, která má zdravou nedůvěru k levičáckým médiím, může vidět skrze překroucení, jak se tomu stalo v přetrvávající nedůvěře k "mučednici" Anitě Hillové [kauza údajného harašení, pozn. překladatele]. Ale jak může veřejnost vidět pravdu, když média nejen že jsou systematicky zaujatá, ale jsou nyní zapletena do falšování reality? Křiklavý případ: médii setrvale opakovaná pozměněná nahrávka s Rodney Kingem [viz nepokoje v Los Angeles roku 1992, pozn. překladatele] a s čestnou výjimkou CNN a Court-TV, nedovolující nám vidět a slyšet pravdu, jinou stránku příběhu, nezměněnou nahrávku.


Americká veřejnost, kvůli této organizované prolhanosti, ještě věří, že Rodney King byl nevinný "motorista", bitý kvůli tomu, že je černý; a proto je přesvědčena, že rozhodnutí poroty (která měla příležitost vyslyšet obě strany a viděla vše) musí být "rasistické" mizerné řízení justice. A když všechna média říkají, že porota soudící policejní důstojníky, byla "celá bílá", jak má veřejnost zjistit, že v ní byl jeden černoch stejně jako pár Hispánců? A jak může veřejnost zjistit pravdu, když média zformovala pretoriánskou gardu kolem velmi kompromitující nahrávky Gennifer Flowersové a bryskně označila nahrávku za "editovanou", bez toho aniž by vůbec zopakovala, co Clinton a Gennifer řekli?  

   
Tak jak vytlačíme zaujatá a falešná média? Existence nových kabelových sítí jako je CNN, C-SPAN a Court-TV - poslední dvě jsou zvláště dbalé objektivity a nezasahují do pohledu veřejnosti na realitu - udělaly mnoho dobrého poskytnutím alternativ k vysílacím sítím. Stejně jako "malý" časopis poskytuje alternativu k "respektovaným" novinám a žurnálům. Ale to není dostatečné. Musí být nalezeno více cest tak, aby se zajistila srovnatelná úroveň, obstarala šance proto, aby se pravda probila skrze Mediální oponu [CNN se od té doby dosti zostudila, ale máme různé internetové projekty, pozn. překladatele].   

 

Pokračování zde.