Jdi na obsah Jdi na menu
 


10. 6. 2020

Černošské výtržnosti v Crown Heights v roce 1991 očima paleolibertariána

[Autor: Lew Rockwell, 1991]

 

"Smrtelná nehoda v Brooklynu přiživila černošsko-chasidské střety" čteme typický nadpis v novinách "New York Times". Národní veřejné rádio často používá pasivního hlasu: "násilnosti opět vypukly v Crown Heights." Bylo zde po téměř dva dny málo publicity, co se týká vážných problémů ve čtvrti Crown Heights v Brooklynu, nešlo o střety, ale o černošské útoky na chasidské Židy, kteří tvořili 10 % obyvatelstva v Crown Heights.  

 

Dlouho zde mezi černošskými obyvateli čtvrti Crown Heights byla anti-židovská, anti-bělošská nenávist, většinu této čtvrti tvoří slum. Ale chasidská oblast je vzkvétající komunitou pěkných městských domů, činžáků, obchodů, synagog a náboženských škol. Nic není sešlé nebo špinavé. Jedovatá závist tak není nikdy daleko pod povrchem a vybuchla, když 22 letý židovský muž jménem Yoseph Lisef měl automobilovou nehodu, když jel v náboženském procesí. Gavin Gato, sedmiletý černošský chlapec byl zabit a jeho sestřenice Angela zraněna. Téměř ve stejný čas přijely dvě sanitky, městská a soukromá (židovská). Protože dav černochů kamenoval Lisefa a jeho pasažéry - poté, co je uloupil – policie řekla řidiči židovské sanitky, aby vzal Chasidy a jel, zatímco městská sanitka ošetřovala děti. Poté co se dav rozšířil o lidi přicházející z koncertu B. B. Kinga, se dav vydal směrem dolů do židovských ulic, ničil výlohy a křičel "Žid, Žid". 29 letý rabínský student z Austrálie Yankel Rosenbaum byl ubodán k smrti v "odplatu" skupinou mladých mužů skandujících "Zabij Žida". I jeden Egypťan jménem Mohammed byl tvrdě zbit, protože dav si myslel, že byl Židem. 

 

crown-heights-riots.jpg

Crown Heights (1991)

 

Násilné demonstrace pokračovaly po celé dny a Gavinův pohřeb se stal politickým závodem. Chasidé "zneužívají svoji moc v Crown Heights," řekl vůdce za občanská práva reverend Herbert Daughtry. "Drží při sobě" a "nepodporují komunitu", tj. nedávají jí své peníze. Varoval před "příštím ohněm": celoměstskými nepokoji proti bílým. (Několik dnů před nepokoji v Crown Heights reverend řekl své kongregaci: "Povstaňte, mocná raso. Bojujte, mocná raso.")

 

Transparenty držené na pohřbu obsahovaly "Reparace nyní" a "Bílý muž je ďábel." Na pouličních demonstracích stálo na populárním transparentu "Hitler nedokončil svoji práci." Obvinění vůči chasidismu obsahovaly tvrzení reverenda Al Sharptona, že už jen existence služby židovské ambulance je "apartheid,", a že policie zachází s Chasidy lépe.

 

To je pravda, to je z toho důvodu, že policie si stěží představí skupinu chasidských mladíků bodajících nevinného mladého černocha. Nebo chasidské lupiče a násilníky potulující se ulicemi. Nebo chasidské zloděje kradoucí autorádia. Nebo chasidské lupiče vlamující se do bytů. Nebo chasidské kokainové narkomany zaplňující místní parky. Nebo chasidské povaleče na sociálních dávkách. Nebo chasidské matky na sociálních dávkách. Nebo chasidské výtržnosti.

 

Pokud mají Chasidé v Crown Heights respekt policie, mohlo by to být tím, že si jej zaslouží. Skrze žití produktivní prací a sociální disciplínou vytvořili a udržují prosperující komunitu ve středu městské pouště. Ne-Chasidé jsou svobodní, aby mohli následovat jejich příkladu. Pokud si vybrali tak nečinit, je to stěží chyba úspěšnějších. "Měli bychom zahodit, co jsme vybudovali sami pro sebe,“ ptá se chasidský rabín Yehuda Krinsky, "protože jiní to nemají?"

 

Když nepokoje v Crown Heights přešly do třetí noci nepokojů, liberální sloupkař Jimmy Breslin si vzal taxi, aby se dostal na scénu. "Někdo skočil na motorový kryt automobilu a máchl basebalovou pálkou do čelního skla," napsal Breslin. "Po třetím máchnutí se celé přední sklo roztříštilo." Vytáhli ho z auta, "zasypali mne údery, drželi mne, roztrhali mi moje šaty jen kvůli jediné věci, kterou chtěli, peníze." Následující věc, kterou si pamatuje bylo jak leží na ulici, bití, svlečení jeho šortek a byl obklopen více než stovkou mladých mužů křičících "Bělouš!"   

 

Redaktoři a reportéři „neznají tuto čtvrť,“ řekl polepšený Breslin. „Nikdo nechodí do takovýchto čtvrtí.“ „Příběhem je nenávist,“ ale nikdo „nechce vidět pravdu.“ Tisíce „byly na ulici od května. Nepracovaly. Nechtěly pracovat, mnoho z nich. Sotva umí číst nebo psát a jsou jen [hnusně] šílení.“ 

 

Ačkoliv žádný alkohol nebo drogy nebyly v krvi Yosepha Lisefa nalezeny - medicínské výsledky odsoudil Sharpton jakožto "zametení pod koberec" - mladý muž byl postaven před velkou porotu. I přes politický tlak starosty Davida Dinkinse - který řekl, že zde budou "velké nepokoje v Afroamerické komunitě", jestliže nebude Lisef obžalován - velká porota rozhodla správně, že nešlo o kriminální záležitost.

 

Nedošlo zde k žádným předpovídaným nepokojům od té doby, co byl verdikt oznámen, ale někteří z chasidských Židů v každém případě odcházejí. „Ječeli ‚Heil Hitler‘, řekla jedna žena. „Nikdy jsme si nemysleli, že bychom mohli čelit tomuto v této zemi.“

 

P. S. Když nepojištěný černošský řidič bez řidičského průkazu přejel a zabil jedno židovské dítě na podzim roku 1989, nebyly zde – samozřejmě – žádné chasidské nepokoje proti černým.   

 

P. S. překladatele: V roce 2013 zde došlo opět k útokům na Židy.