Jdi na obsah Jdi na menu
 


26. 11. 2021

Očkovací mandáty a jejich selhání

MLYNÁŘ: Co chcete?
MUŠKETÝR: Nesu mandát ze zámku.
BRAHA: Mandát…
MLYNÁŘ: Komu?
MUŠKETÝR: Vám, mlynáři, od pana vrchního.
MLYNÁŘ: Mandát mně? Od vrchního? Tady ve mlýně jeho mandáty neplatí. Tady není u sedláka nebo u chalupníka, a nestraší tu robota. Tu jsem pánem já sám.

(Alois Jirásek, Lucerna)


Vždycky se divím, kolik lidí v mém okolí si myslí, že vydání nějakého vládního nařízení nebo zákona či evropské či jiné směrnice znamená, že tyto budou automaticky dodržovány. Jistě, pokud jde o záležitosti, které se týkají malého počtu lidí, a které je tedy možné relativně snadno kvůli nízkému počtu těchto lidí kontrolovat anebo v případě, že jde o věc, kterou naprostá většina lidí odsuzuje (loupež, vražda), je takový názor poměrně správný. Čím však stoupá počet přestupníků nebo těch, kteří se vzpírají podobným mandátům anebo pokud jde o záležitost, kterou řada lidí neřeší nebo ji nepovažuje za důležitou, situace se mění. Koronavirus nabízí jedno takové zjištění. Na jedné straně hodně lidí volá po drakonických opatřeních namířených proti neočkovaným lidem. Na druhé straně je neočkovaných velmi mnoho, a i když jich ještě o něco ubude, pořád tato skupina zůstane dost početnou. A to je přesně ten případ, kdy dojde k zneplatnění „teorie“ o automatickém dodržování různých vrchnostenských mandátů.

 

V současnosti přijalo zvláště tvrdá opatření sousední Rakousko. Země zhusta nám dávaná za vzor. Aktuálně je v této zemi o asi 9 milionech obyvatelích asi 2 miliony neočkovaných lidí. I když je pravděpodobné, že pár set tisíc z nich se ještě asi naočkovat dá, zřejmě dost lidí zůstane i na dále neočkováno, a to i když se zdejší vláda bude snažit brachiální mocí zavést povinné očkování. Myslet si, že se tak mnoho lidí podřídí je omyl. Stěží může rakouská policie o asi 31 tisíce lidech (ještě méně z nich bude skutečně sloužících policistů a ti navíc musí být použiti i na jiné věci, než jsou záležitosti ohledně koronaviru) nějak výrazně zakročit proti jednomu či dvou milionům vlastních občanů. To je nereálné, stejně jako je nereálné vsazení takového počtu osob do vězení. Vězení pro takovou masu lidí si Rakousko nemůže dozajista dovolit. Už dnes Rakušané celou řadu mandátů nedodržují. Zde je několik případů.

 

mises-erb_ii.jpg

 

Na jedné střední škole v Zillertálském údolí byla odhalena studentka s falešným certifikátem na PCR test. Test neukázal zelenou „tečku“. Test měla dceři a i svému synovi zfalšovat jejich matka, aby se její děti nemusely testovat ve škole (1). To je poněkud primitivní způsob falšování bumážky, ale do jisté míry může být funkční, pokud není kontrolující strana vybavena náležitým zařízením. Ještě hloupěji si počínal 25letý (novo) Rakušan cestující z Bosny, který se pokoušel vrátit do Rakouska a použil zfalšovaný test, ovšem měl tu smůlu, že jako datum testu uvedl den, kdy vídeňská laboratoř netestuje (2). Falešné testy se objevovaly už dříve třeba začátkem roku 2021. Úřady v zemi Voralbergské na to reagovaly vybavením všech úřadů a poskytovatelů služeb příslušnými prostředky k ověřování (3). Stěží si lze však představit to, že si takováto zařízení budou pořizovat třeba obchodníci, řemeslníci anebo kadeřnice apod.

 

Ovšem falšovat lze i sofistikovanějším způsobem: „Jedna lékárna v Tyrolské horní zemi čelí ve věci koronaviru výbušným výtkám. Zřejmě se v ní vydávaly falešné očkovací certifikáty. Odhalení nastalo údajně kvůli případu jednoho jen domněle očkovaného pacienta, který musí být zatím opečováván na jednotce intenzivní péče.“ Mělo se tak stát začátkem listopadu, kdy muž s těžkým příznaky kovidu přibyl do nemocnice a podle dat byl očkován a měl také odpovídající záznam v elektronické zdravotní dokumentaci. Je možné, že se falšování bude týkat vícero případů. Mohlo by jít až o tucty certifikátů (4). Pravděpodobnost, že se falešně „očkovaní“ lidé dostanou do nemocnice je i přes zhoršující se situaci velmi nízká, což falšování může nahrávat. Otázkou je, zda šlo o úmyslné falšování v dané lékárně anebo někdo z venku prolomil zabezpečení počítačových systémů této lékárny. Možné je obojí.

 

Check Point Software Technologies Ltd. Jeden z hlavních světových dodavatelů bezpečnostních řešení pro svět kybernetiky provádí průzkumy ohledně obchodu s falešnými certifikáty s očkováním proti koronaviru. Zatímco v prosinci 2020 byly nabízeny, většinou od prodávajících z USA, na Dark Netu očkovací látky, nalézají se zde jen očkovací průkazy, digitální zdravotnické certifikáty jako falešné PCR testy ze všech zemí, které jsou v této síti. Globální cena falešných očkovacích průkazů kromě toho stoupá, ačkoliv do srpna klesla z části na polovinu. V USA se zdvojnásobila ze 100 na 200 dolarů. Zároveň bylo na černém trhu detekováno pořád více zemí a distribuční platformy zažily obrat. „Vedle skupin na Telegramu a Dark Netu máte mezitím pro zajímavost automatickou techniku: V Rakousku nalezl Check Point Research (CPR) jeden bot z Telegramu, který vyhotovoval zdarma falešné certifikáty. Člověk potřeboval jen vyplnit odpovídající údaje a již obdržel jeden pdf soubor s negativní PCR testem. Mezitím se černý trh rozšířil na celkem 29 zemí, deset z nich je nových: Rakousko, Brasilie, Lotyšsko, Litva, Malta, Portugalsko, Singapur, Thajsko, Rusko a Spojené arabské emiráty. V Rakousku a Švýcarsku stojí falešné certifikáty toho času okolo 150 eur, podobně jako v jiných evropských zemích. V Singapuru a Spojených arabských emirátech se platí zřetelně více, v Thajsku nebo Brasilii leží ceny spíše okolo 80 amerických dolarů. Mimo to počet nabízejících silně roste: 10. srpna mohlo CPR zjistit na Telegramu něco kolem 1000 nabízejících. Nyní nalezl bezpečnostní výzkum více jak 10 000 nabízejících, kteří tvrdí, že nabízejí falešné očkovací certifikáty. Na Telegramu se organizují prodejci, kteří prodávají falešné očkovací průkazy, do velkých skupin. Tyto mají teď předplatné, které zatím má více jak 200 tisíc členů, a které těsně reaguje na poptávku: Před oznámením presidenta Bidena, které zavádí rozsáhlou povinnost větších firem očkovat a testovat, pozorovalo CPR na Telegramu skupiny s 25 000 abonenty. Bidenovo oznámení vedlo k okamžitému nárůstu počtu abonentů a followerů, přičemž několik skupin dosáhlo dokonce přes 300 000 followerů. CPR počítá s tím, že černý trh s falešnými očkovacími průkazy na koronavirus bude dále, po zavedení vícero dalších omezení, vzkvétat.“ (5) Zatímco v lednu 2021 byl trh především na Dark Netu v posledních devíti měsících jsme svědky masové poptávky na černém trhu kvůli jeho přemístění na Telegram. Ten je pro prodejce na základě své anonymity, dostupnosti a velikosti atraktivní. Když posledně Bílý dům pod Bidenem své směrnice ohledně očkování vyhlásil, podívalo se CPR od svého posledního výzkumu 10. srpna 2021 znovu ještě na černý trh. Nárůst černého trhu falešných očkovacích průkazů je exponenciální, mimo to se také cena za falešný očkovací průkaz v USA zdvojnásobila. Roste i počet „zúčastněných“ států (6). Ostatně v Itálii dostal funkční certifikát o očkování proti koronaviru třeba i vůdce Třetí říše Adolf Hitler anebo Mickey Mouse (7).

 

Moc leží do jisté míry na souhlasu velké většiny ovládaných (nejen většiny, která má slabě přes 51 %). To už věděl Étienne de La Boétie, když psal svoji esej „Rozprava o dobrovolném otroctví“. Zdá se být téměř jisté, že současné snahy vlád stran koronaviru poměrně početná skupina obyvatel nechce plnit a dodržovat. A proto tato opatření nejspíše zkrachují anebo budou jen polovičatá. Dále je dosti pravděpodobné, že bude poměrně záhy možné sehnat na Telegramu či jinde i očkovací certifikát pro jednu méně významnou středoevropskou zemi.


(1) Schülerin mit gefälschtem PCR-Test aufgeflogen [online, 2021]. Dostupný z (přístup XI/2021): https://www.krone.at/2558150.
(2) Wiener wollte mit gefälschtem PCR-Test nach Kärnten [online, 2021]. Dostupný z (přístup XI/2021): https://www.vienna.at/wiener-wollte-mit-gefaelschtem-pcr-test-nach-kaernten-einreisen/7188869.
(3) Gefälschte Tests - Prüfservice steht ab sofort zur Verfügung [online, 2021]. Dostupný z (přístup XI/2021): https://vorarlberg.at/-/gefaelschte-tests.
(4) Impf-Zertifikate gefälscht? Apotheke im Visier [online, 2021]. Dostupný z (přístup XI/2021): https://www.krone.at/2558669.
(5) Weltweit Schwarzmärkte für gefälschte Gesundheitszertifikate [online, 2021]. Dostupný z (přístup XI/2021): https://www.presseportal.de/pm/14890/5022209.
(6) Tamtéž.
(7) Adolf Hitler, naočkován [online, 2021]. Dostupný z (přístup XI/2021): https://kechlibar.net/2021/10/30/adolf-hitler-naockovan/.