Jdi na obsah Jdi na menu
 


30. 5. 2016

Mé pozorování strany svobodných občanů

Po nějakou dobu jsem měl možnost číst fórum Strany svobodných občanů čili Svobodných (člen jsem nikdy nebyl, příznivectví ukončeno k IV/2016, pokud se někde objevuji jako příznivce i nadále, tak to není pravda), stejně jako jsem četl některé jejich příspěvky, facebooky, blogy atd., zde je tedy moje hodnocení tohoto subjektu:


- v tomto subjektu jsou poměrně dost libertariánsky (zahrnuji v to i minarchisty) orientovaní lidé (R. Kříž, T. Pajonk).
- jsou tam i lidé libertariánsky orientovaní, kteří si však přejí postupovat alá strana mírného libertariánského pokroku v mezích zákona, no prostě žádní R. Paulové. Těchto je většina.
- jsou tam i lidé, kteří chtějí aplikovat nové spravedlivější regulace, vážně tam takový jsou.
- jsou tam i konzervativně zaměření lidé, kteří ovšem chtějí své ideály prosazovat skrze státní politiky (spíše nepřímo přenastavením určitých parametrů než přímo).
- u některých lidí jsem nabyl pocit, že se snaží dostat potřebný počet hlasů (5 % a více) za skoro jakoukoliv cenu.
- úspěch v nějakých volbách znamená zřejmě příliv dalších členů, kteří jsou však většinou už méně libertariánští.
- je tam pár vyžírek - jmenovitě M. Pánek, tomu jde spíše o možnost cestovat za bruselské erární peníze a v budoucnosti za poslanecké, libertariánství je pro něj pouze cesta, jak se dostat k těmto požitkům.


Už z tohoto přehledu plyne, že projevy různých členů strany nejsou zrovna dvakrát konzistentní a chápu, že některý vnější pozorovatel může být zmaten, co že to strana vlastně hlásá.

 

Celkově osobně spíše doporučuji podporovat konkrétní lidi, než stranu jako celek, panč nevíte u koho podpora (peníze) mohou skončit. Při volbách, pokud k nim chodíte, tak zřejmě kroužkovat. Lidi, které doporučuji nebrat si už všechny nepamatuji, studoval jsem to čas od času více jak rok. Co si pamatuji - tak nebrat anebo spíše nebrat: Bartas, Bednář (možná už není členem), Payne, Mesároš, Steinhauserová, Kaplánková, Chládek, Pánek, možná i Matějka. Víc se nepamatuji. Zůstali tam i hamplisté. Ale musíte počítat s tím, že Vaše hlasy nejspíše propadnou, Svobodní nemají bez velkých kompromisů a se svou současnou rétorikou šanci. Jejich předseda Petr Mach, nemá téměř žádné charisma.