Jdi na obsah Jdi na menu
 


5. 6. 2020

Koronavirus a soukromý sektor III

Jídlo a jiné zboží

Některé hospody, restaurace a cukrárny nezavřely zcela, ale prodávaly jídlo a pití přes okýnko, no přesněji často přes dveře. Mohl jsem se tak najíst v Brně na Čáře díky zde otevřenému pekařství, zákusky jsem kupoval v nedaleké cukrárně Martinák na Veveří ulici a tak podobně. Supermarkety Billa anebo Lidl byly po celou dobu až na pár položek zboží velmi dobře zásobené a člověk byl odbaven i celkem rychle. Jejich zaměstnanci měli roušky a brzy se u pokladen objevilo ochranné plexisklo. Pokud člověk už potřeboval nepotravinářské zboží, tak mohl vyrazit třeba do Globusu či nějakého velkého Tesca. Všiml jsem si, že většinou tyto prodejny měly o hodinu kratší dobu, čili končilo se třebas už ve 20 hodin na místo 21 hodiny. Samozřejmě ulice křižovali služby typu Rohlik.cz, některé evidentně vybavené narychlo sehnanými vozidly, která byla opatřena jen samolepkou s názvem firmy. A všude přítomné byly Škody Citigo a podobná vozidla s nejrůznějším rozvozem jídla, pizz, stejků, nákupů potravin apod. To v Tišnově (asi 9 tisíc obyvatel) jedna prodejna obuvi nabízela i rozvoz bot. V tomto městě se též prodávalo jídlo a pití přes okénko a byl zde i možný rozvoz jídla. Totéž lze říci i o městě Rosicích (asi 6 tisíc obyvatel) u Brna. Zde při mé návštěvě začátkem května fungovala řada restaurací a hospod přes okénko. Bylo zajímavé se projít podél zdejšího hlavního náměstí a sledovat vstupní dveře obchodů. Všechny obsahovaly nejrůznější požadavky mířící na chování zákazníků. Vstup po jedné nebo někde dvou osobách, dodržování rozestupů, nutnost nošení roušek, preferování bankovních karet či kontaktu přes internet. Někteří čeští libertinští libtardi by tímto přísným soukromým řádem asi byli překvapeni. 

 

Roušky pro Rohlik.cz, který prý jel na 1 000 % mimochodem šila tuzemská oděvní značka Le Premier na místo košil. „Zařadila se mezi mnoho firem, ale třeba i divadel a obyčejných lidí šijících ústenky, které vláda lidem nakázala nosit, ještě, než byly vůbec dostupné na trhu.“ (31). Taxislužba Liftago operativně rozšířila svoji nabídku o možnost urgentních nákupů řidičem s doručením bezkontaktně až ke dveřím (32). Zajímavým projektem se stal web Zachranpivo.cz, který se pokusil popasovat s pivem z malých pivovarů, které jsou většinou nepasterizovaná a nefiltrovaná a nemají v sobě přidané chemické látky, čímž se rychleji kazí. K 14. dubnu bylo do tohoto projektu pivovaru v Kytíně (okr. Praha-západ) zapojeno na 294 pivovarů (33).  

 

liftago.jpg

 

Fungovaly i prodejny Alza.cz anebo TS Bohemia. 

 

tsbohemia.jpg

 

Alza dokonce provozovala speciální stránku o koronaviru (34). Tyto firmy nenabízely rozhodně jen elektroniku, ale i řadu jiných věcí, a to třeba drogerii anebo ochranné pomůcky včetně roušek a respirátorů. K Alze ještě jedna poznámka. Časopis Týden č. 14 uvádí v článku "Firmy a klienti na jedné lodi" poměrně dost důležitou informaci. Největší tuzemský e-shop Alza upravil sortiment prakticky hned poté, co vláda nařídila uzavření škol. Rychle pochopil, že velká část lidí nyní bude fungovat ze svých domovů. Ještě předtím, než odborníci začali doporučovat home-office, přišel se speciální nabídkou zaměřenou na notebooky, monitory, klávesnice a další produkty i s možností krátkodobého pronájmu techniky potřebné pro práci z domova." Alza také vybavila své zaměstnance ochrannými nákrčníky, zavedla ochranné fólie nad pulty a ve všech provozovnách v hodinových intervalech také desinfekční úklid (35). Se zajímavým počinem přišel prodejce Mall.cz: „Další internetový prodejce Mall.cz nabídl obchodníkům, jejichž kamenné prodejny musely zavřít, rychlé zalistování zboží do svého on-line systému, a tím možnost oslovit mnoho zákazníků.“ (36).

 

Přes pět tisíc obědů zdarma rozvezli za dva týdny dobrovolníci z iniciativy „Pomáháme si 2020“. Doručili je důchodcům starším pětašedesát let po celém Brně. Restaurace a dobrovolníci tak pomáhali ochránit před nákazou Covid-19 nejohroženější skupinu obyvatel. Tato iniciativa také dodávala obědy záchranným složkám. Zakladatel projektu Zd. Joukl uvedl, že: „Začínali jsme s třemi sty porcemi na den, nyní už důchodcům expedujeme na devět set porcí denně na základě telefonických objednávek.“ (37). Například dne 7. dubna 2020 se na facebookovém profilu skupiny objevila tato informace: „Dobré ráno, na zítra máme pro Vás 800 porcí. Linky budou od 9 hodin dostupné. Dnes vařili jídlo Grand hotel s restaurací Padowetz a Srdcovka Jalta, restaurace u Dřeváka společně s restaurací u Karla, Expo food a hotel Courtyard.“. 

 

Na webu restu.cz, který slouží pro vyhledávání restaurací, jsem začátkem dubna našel tento text: „Podpořte restaurace, které to nevzdaly a vaří dál i v této nelehké době. Připravili jsme pro vás seznam podniků, kde můžete objednávat jídlo s sebou nebo na rozvoz.“ (38) V Brně těch ověřených provozů bylo ke dni 9. dubnu 2020 144, v Ostravě třeba 90. Pokladní systém Storyous dal dohromady mapu, v níž se s hashtagem #kdesenajim objevují restaurace s výdejem nebo rozvozem jídla. (39). A tak podobně.

 

restu.jpg

 

S cílem pomoci druhým vznikl na rychlo třeba projekt Sousedskapomoc.cz, kteréžto web koordinuje činnost dobrovolníků, kteří pomáhají s doručováním potravin a léků nejvíce ohroženým lidem, ale třeba i domácí výrobce roušek. Velmi rychle se zapojily tisíce lidí. U podobného projektu Pomahamepraze.cz počet dobrovolníků zpočátku dokonce násobně převýšil množství požadavků od osob, které pomoc potřebují (40). Výše jsem zmiňoval malou brněnskou městkou část Jundrov. Dle zdejšího zpravodaje, který měl uzávěrku 2. dubna, zde byly čtyři provozovny poskytující vařené jídlo uzavřeny, ale tři fungovaly. Jedna skrze výdejové okno, druhá skrze okno + rozvoz po čtvrti a dvou sousedních čtvrtích a třetí (rozvoz pizzy a jiného jídla) bez omezení (41). Kolem 20. dubna se zde otevřela další z místních restaurací, která nabídla i rozvoz. Po 20. dubnu se nabídka prodejů přes okénko v Brně ještě více rozšířila, já si všiml, že třeba KFC na Rašínově ulici v Brně také začalo vedle rozvozu prodávat jídlo přes okénko. Ve velmi malé městské části Ivanovice (asi 1 750 duší) byla též v provozu místní restaurace, které prodávala jídlo a nápoje přes okénko. 

 

Člověk si vlastně mohl koupit ledasco, valná většina internetových obchodů pokračovala ve své činnosti. Významně k tomu napomohly i služby typu Zásilkovna. Měl jsem již něco objednaného od konce února, ale pro Zásilkovnu to nebyl problém. Když mně koncem března zásilka došla, tak nebyl výdej zásilek na výdejních místech omezen a přes 2000 jich bylo otevřených. Dále platilo, že při vyzvednutí zásilky měl míti člověk na sobě roušku a do prodejny se mělo vstupovat jednotlivě. Já si svoji zásilku převzal ve dveřích. Zásilkovna dle svého sdělení dokázala sehnat 20 000 roušek pro své řidiče, zaměstnance na depech a pro kolegy na výdejních místech. Dále tito měli k dispozici rukavice, dezinfekční prostředky atd. Dnes se dá na internetu pořídit řada věcí, a proto i v této době mohl být člověk docela dobře zásoben. Pravda dodací lhůty byly aspoň dle mého o trošku delší, než v době před řáděním koronaviru. 

 

Případ koronaviru ukazuje velmi dobře na docela bleskové přizpůsobení nemalé části podnikatelů změněné situaci: „Koronavirová krize má i své vítěze. Zatím mezi ně patří i prodej přes internet. Obchodníci, kteří museli v polovině března zavřít, se alespoň částečně přesunuli na internet, a také zákazníci kvůli zavřeným kamenným prodejnám začali nakupovat on-line více než předtím. Minulý měsíc se na internetu podle údajů společnosti Shoptet otevřely stovky nových e-shopů. Loni lidé v českých internetových obchodech utratili 155 miliard korun, což byl nárůst o 15 procent. Současné tempo je ale výrazně vyšší. Podle dat cenového srovnávače Heureka.cz se nakupování on-line zvýšilo v březnu oproti loňsku o 40 procent.“ (42).

 

Jihomoravské restaurace v době koronovirové

23. dubna 2020 vyšel v Brněnském deníku Rovnost článek "Nevzdáváme se, zní z restaurací". V něm se mimo jiné píše, že: "Lidé si oblíbené dobroty z vyhlášených podniků užijí díky výdejným okénkům či rozvozům. Kromě nich se restaurace také snaží nalákat zájemce na vouchery, které hosté využijí po uvolnění současných opatření. Pomáhá jim v tom brněnský projekt Štamgasti sobě. 'Platforma umožňuje prodej poukazů nejen restauracím, ale i ostatním malým živnostníkům,' zmínili autoři projektu Jiří Vaněk a David Benža. Z brněnských restaurací a kaváren se zapojily třeba Pivní burza, cukrárna Bukovský či Bon Bon. Další podniky podobné poukazy nabízí na sociálních sítí." (43). To platforma "Lidi z baru" sdružuje některé oblíbené brněnské podniky, respektive bary. Začali zde s rozvážkami, nabízí obědy, potraviny z mini-supermarketu a dokonce rozváží i z baru večer drinky! Mají také výdejní okénko. Uvažují zde i o tom, že některé služby lidem nabídnou i v době, až omezení skončí. I v Břeclavi se činili: majitelka penzionu a restaurace U Doubků tvrdila, že fungují přes vydávací okénko a skrze rozvoz (44).

 

Mobilní data a jiné

Činili se i velcí operátoři mobilních sítí. K 16. březnu 2020: „Každý z operátorů nabídl pomoc v této těžké době. U O2 a T-Mobile se tarifní zákazníci mohou těšit na neomezená data, Vodafone se zase rozhodl neúčtovat služby Čechům v Evropě nejvíce zasažené Itálii. Všichni navíc nabídli více obsahu ve své TV.“ (45).

 

Vláda 1. dubna schválila to, že lidé a firmy budou moci přerušit splácení úvěrů a hypoték, a to na tři nebo šest měsíců. Ale již dříve: „Tříměsíční odložení splátek nabídla obratem třeba stavební spořitelna Modrá pyramida, Raiffeisen stavební spořitelna nebo Air Bank. Oborová zdravotní pojišťovna pak pro změnu začala přispívat svým klientům na úhradu testů na přítomnost koronaviru v lékařem neindikovaných případech či na nákup dezinfekčních prostředků.“" Možnost tříměsíčního odložení plateb vyhlásil i dodavatel energií ČEZ. Podobně se firma plánovala zachovat i k podnikům. Tato opatření nejsou ovšem zaměřena na chronické neplatiče, ale jen na řádné zákazníky. (46).

 

Závěr

Pokud se vrátím k výše zmíněné citaci: „Mezi lidmi, kterým epidemie vážně poškodila jejich obraz světa, nejsou jen eurofanatici, ale také příznivci nulového státu (nebo absolutně minimálního).“ (odkaz viz dříve). Spíše bych řekl, že nic moc takového nenastalo. Soukromý sektor se nemá rozhodně za co stydět. Spíše bych řekl, že platí to, že řadoví lidé a podnikatelé, kteří spoléhali (a budou spoléhat) jen na stát potažmo veřejný sektor jako takový (pravda místní samosprávy zřejmě díky tomu, že jsou životu řadových lidí blíže, si počínaly přece jen o dost lépe než státní úředníci kdesi ve vzdálené Praze), na tom byli a ještě budou o dost hůře. V budoucnosti to dle mého názoru lidé, kteří se jen spoléhají na stát, budou mít, vzhledem ke stavu a (ne)fungování státu a jeho financí, ještě horší.

 

Poznámky:

(31) Bohuněk, B. Firmy a klienti na jedné lodi. In. Týden č. 14 ze dne 23.3.2020, str. 31.
(32) Tamtéž, str. 32. Viz i zde: https://www.liftago.cz/nakup/?utm_source=google&utm_medium=search&utm_campaign=taxiliftago&utm_term=&utm_content=brand.
(33) Zachranpivo.cz [online]. Dostupný z (přístup IV/2020): https://zachranpivo.cz/
(34) https://www.alza.cz/koronavirus.
(35) Bohuněk, B. Firmy a klienti na jedné lodi. In. Týden č. 14 ze dne 23.3.2020, str. 31.
(36) Tamtéž, str. 31.
(37) Důchodcům po Brně dobrovolníci rozvezli už pět tisíc obědů. Zdarma [online, 6.4.2020]. Dostupný z (přístup IV/2020): https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/duchodcum-po-brne-dobrovolnici-rozvezli-uz-pet-tisic-obedu-zdarma-20200406.html. Jiný příklad o stravování záchranných složek tentokrát z maloměstského prostředí: " Už od 16. března rozvážejí restaurace Gourmet Lounge a Koupák denně kolem třiceti jídel lanškrounským záchranářům, hasičům, policistům a městským strážníkům. Vše zcela zdarma. Členové složek Integrovaného záchranného systému si mohou předem vybrat oběd či večeři z nabídky obou restaurací, a to jak polévku, tak hlavní chod."
(Silný okamžik: Záchranáři, hasiči, policisté a městští strážníci poděkovali za dovoz obědů a večeří [online, 30.3.2020]. Dostupný z (přístup V/2020): https://lanskrounsko.cz/cz/9348-silny-okamzik).
(38) Rozvoz nebo takeaway z vaší oblíbené restaurace [online]. Dostupný z (přístup IV/2020):  https://www.restu.cz/.
(39) Bohuněk, B. Firmy a klienti na jedné lodi. In. Týden č. 14 ze dne 23.3.2020, str. 31.
(40) Tamtéž, str. 31.
(41) Jak fungují jundrovské stravovací provozy. In. Zpravodaj městské části Brno-Jundrov, ročník 30, č. 2 / 2020, str. 6. Dostupné i zde: https://www.jundrov.info/assets/File.ashx?id_org=80912&id_dokumenty=18645.
(42) Virus změnil on-line trh. Jen v březnu se otevřely stovky nových e-shopů a prodeje stoupají o desítky procent [online, 17.4.2020]. Dostupný z (přístup IV/2020): https://archiv.ihned.cz/c1-66751870-virus-zmenil-on-line-trh-jiny-uz-zustane.
(43) Brněnský deník Rovnost, 23. IV. 2020, číslo 95, str. 3.
(44) Tamtéž, str. 3.
(45) Fajmon, M. I operátoři pomáhají: neomezená data zdarma a výhodnější dobíjení předplacenek [online, 16.3.2020]. Dostupný z (přístup IV/2020): 
https://mobilenet.cz/clanky/i-operatori-pomahaji-neomezena-data-zdarma-a-vyhodnejsi-dobijeni-predplacenek-prehled-vyhod-jednotlivych-operatoru-40254. Podobně viz i Bohuněk, B. Firmy a klienti na jedné lodi. Týden č. 14 ze dne 23.3.2020, str. 32.
(46) Bohuněk, B. Firmy a klienti na jedné lodi. Týden č. 14 ze dne 23.3.2020, str. 32.