Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svoboda a jiné

Příspěvky

3. 12. 2021

Vyšla nová kniha od Ludwiga von Misese

/ Rubrika: Svoboda a jiné

Zatímco v minulosti se u nás knihy od významného ekonoma a klasického liberála vydávaly a tiskly docela běžně, dnes je už situace jiná a je celkem dost nepravděpodobné, že se tato situace nějak změní. Je to škoda. A tak když jsme koncem září 2021 slavili 140 let od narození Ludwiga von Misese, rozhodl se Institut Ludwiga von Misese Morava a Čechy vydat aspoň menší brožuru s Misesovou esejí "Zisk a ztráta," kterou velmi oceňoval Murray N. Rothbard. Tato brožura vychází právě ke 140. letům narození jejího autora. A je určena především mírně pokročilým příznivcům Rakouské ekonomické školy a ekonomie vůbec.

 
Celý příspěvek

26. 11. 2021

Očkovací mandáty a jejich selhání

/ Rubrika: Svoboda a jiné

Vždycky se divím, kolik lidí v mém okolí si myslí, že vydání nějakého vládního nařízení nebo zákona či evropské či jiné směrnice znamená, že tyto budou automaticky dodržovány. Jistě, pokud jde o záležitosti, které se týkají malého počtu lidí, a které je tedy možné relativně snadno kvůli nízkému počtu těchto lidí kontrolovat anebo v případě, že jde o věc, kterou naprostá většina lidí odsuzuje (loupež, vražda), je takový názor poměrně správný. Čím však stoupá počet přestupníků nebo těch, kteří se vzpírají podobným mandátům anebo pokud jde o záležitost, kterou řada lidí neřeší nebo ji nepovažuje za důležitou, situace se mění. Koronavirus nabízí jedno takové zjištění. Na jedné straně hodně lidí volá po drakonických opatřeních namířených proti neočkovaným lidem. Na druhé straně je neočkovaných velmi mnoho, a i když jich ještě o něco ubude, pořád tato skupina zůstane dost početnou. A to je přesně ten případ, kdy dojde k zneplatnění „teorie“ o automatickém dodržování různých vrchnostenských mandátů.

 
Celý příspěvek

6. 10. 2021

Proč nemůže být očkování povinné

/ Rubrika: Svoboda a jiné

To, že po očkování může míti člověk potíže, je věcí zcela běžnou. Podívejme se jen na běžné banální očkování proti klíšťové encefalitidě. Podívejme se na informaci k očkovací vakcíně, která je uvedena na webu jednoho z očkovacích center.

 
Celý příspěvek

9. 9. 2021

Moravské enklávy ve Slezsku

/ Rubrika: Svoboda a jiné

V češtině vyšel už nejeden článek o bezstátních a polostátních územích a různých podobných zvláštnostech. Namátkou jmenujme články o Neutrálním Moresnetu, Svobodné Cospaii, Svobodném Schirgiswalde, Kalifornii 19. věku anebo o před cromwellovském Irsku, či středověké regulované anarchii v některých zemích Evropy, Janovské republice řízené soukromou bankou apod. Nyní se podíváme takřka za humny, a to na zvláštní stav, který panoval v tzv. Moravských enklávách ve Slezsku. Šlo o území, které bylo součástí jedné země, ale jeho správu na vrub této země provozovala země jiná.

 
Celý příspěvek

5. 5. 2021

Byl poslední otrokářský stát Severní Ameriky indiánský?

/ Rubrika: Svoboda a jiné

V Severní Americe byly posledními zeměmi, které zrušily otroctví tyto: Spojené státy v roce 1865 (po válce Severu proti Jihu), Portoriko v roce 1873 a Kuba v roce 1880 (obé v té době španělské kolonie). Avšak zdá se, že výčet není v tomto případě úplný. V roce 1849 vznikl na východě poloostrova Yuacatán po určitých bojích s bělochy (a mestici) indiánský stát Cruzob (Chan Santa Cruz). Jeho obyvateli byli Mayové, potomci staré indiánské kultury. Tento nový stát vydržel jakožto nezávislý stát po několik desítek let. Teprve začátkem 20. století byl obsazen mexickou armádou. Až do roku 1935 zde ovšem probíhaly gerilové boje mezi Mayi a Mexičany.

 
Celý příspěvek

26. 3. 2021

Letem světem křesťanů v některý islámských zemích podruhé

/ Rubrika: Svoboda a jiné

Už podruhé zavítáme mezi křesťany v islámských zemích, abychom se seznámili s náboženskou svobodu, kterou se zde těší, či spíše netěší. Většinou se tu opřeme o časopis „Křesťanská mezinárodní solidarita“, který je u nás sice běžně k mání, ale poměrně dost lidí ho vůbec nezná.

 
Celý příspěvek

26. 2. 2021

Otevřené hranice? Etika a ekonomie migrace-nová publikace

/ Rubrika: Svoboda a jiné

Nová publikace! Libertariáni byli po léta považováni za stoupence ne-omezované imigrace, tj. stěhování se pracovní síly za prací do jiných států a zemí. Stoupencem takovéto imigrace byl třeba ekonom Ludwig von Mises. Při bližším ohledání argumentů libertariánů (ne libertinů, kteří se za libertariány někdy vydávají, a kteří pro imigraci horují, v České republice jde o gurua Martina Urzu a jeho stoupence anebo o Liberální institut) ve prospěch svobody stěhování však na povrch vyplynou skutečnosti, které svědčí o tom, že tyto argumenty platily jen pro lidi, kteří se stěhovali za prací, a nikoliv pro lidi, kteří se stěhovali za sociálními dávkami a bezpracným příjmem na účet většího daňového zatížení hostitelské populace, což je dost často dnešní případ u imigrace ze zaostalých zemí. A už vůbec nebyly tyto argumenty platné pro lidi, kteří se stěhovali někam za tím účelem, aby tam proti vůli hostitelské populace šířili svoje ničivé ideály a náboženský fanatismus.

 
Celý příspěvek

25. 2. 2021

Odsouzení pro-pedofilní agendy libertina Martina Urzy

/ Rubrika: Svoboda a jiné

Libertinský guru Martin Urza nedávno vydal video s propagací pedofilie (odkaz zveřejňovat pro tentokrát z pochopitelných důvodů nebudu). Protože tento člověk bývá ještě občas spojován s libertariány, je nutné se od něj distancovat. Lidé jako Ludwig von Mises a Murray N. Rothbard a jiní by neměli být ztotožňováni s propagátorem pedofilie.

 
Celý příspěvek

19. 1. 2021

Oznámení o tištěných publikacích

/ Rubrika: Svoboda a jiné

Oznámení k 30. VI. 2021 bude ukončeno zasílání tištěných knih!

 
Celý příspěvek

12. 1. 2021

Odporuje si vlastenectví a libertariánství?

/ Rubrika: Svoboda a jiné

Někteří libertariáni soudí, že národní vlastenectví a nacionalismus nejsou v souladu s jejich učením. Rozhodl jsem se tedy na tuto problematiku podívat. Pokud platí, že srdcem libertariánství je princip neagrese, mělo by nás zajímat, jak si vede ve vztahu k tomuto principu vlastenectví a nacionalismus (národovectví). Pak bude odpověď jistě docela zřejmá. 

 
Celý příspěvek