Jdi na obsah Jdi na menu
 


26. 2. 2021

Otevřené hranice? Etika a ekonomie migrace-nová publikace

Libertariáni byli po léta považováni za stoupence ne-omezované imigrace, tj. stěhování se pracovní síly za prací do jiných států a zemí. Stoupencem takovéto imigrace byl třeba ekonom Ludwig von Mises. Při bližším ohledání argumentů libertariánů (ne libertinů, kteří se za libertariány někdy vydávají, a kteří pro imigraci horují, v České republice jde o gurua Martina Urzu a jeho stoupence anebo o Liberální institut) ve prospěch svobody stěhování však na povrch vyplynou skutečnosti, které svědčí o tom, že tyto argumenty platily jen pro lidi, kteří se stěhovali za prací, a nikoliv pro lidi, kteří se stěhovali za sociálními dávkami a bezpracným příjmem na účet většího daňového zatížení hostitelské populace, což je dost často dnešní případ u imigrace ze zaostalých zemí. A už vůbec nebyly tyto argumenty platné pro lidi, kteří se stěhovali někam za tím účelem, aby tam proti vůli hostitelské populace šířili svoje ničivé ideály a náboženský fanatismus.

 

ludwig-von-mises-576x720.jpg


Ludwig von Mises napsal v době druhé světové války následující: „Tato uvažování nejsou obhajobou pro otevření USA a britských dominii německým, italským a japonským imigrantům. Za současných podmínek by USA a Austrálie mohli jednoduše spáchat sebevraždu připuštěním nacionálních socialistů, fašistů a Japonců. Mohli by rovnou kapitulovat před fýrerem a japonským císařem. Imigranti z těchto totalitních zemí jsou dnes předvojem jejich armád, pátou kolonou, jejíž invaze by učinila všechny opatření na obranu bezcennými. Amerika a Austrálie si můžou zachovat svou svobodu, svoji civilizaci a svoje ekonomické instituce jen pevnými překážkami pro vstup poddaných diktátorů. Ale tyto skutečnosti jsou výsledkem etatismu. V liberální minulosti imigranti ne-přicházeli jako předvoj dobývání, ale jako loajální občané svých nových zemí.“


V dnešní době, kdy imigranti přichází například do Evropy či USA ze zaostalých zemí světa a míří primárně za sociálními dávkami a různými jinými oprávněními na účet hostitelského obyvatelstva, patří libertariáni k předním kritikům takovéto formy imigrace. Tato kniha by měla podat jejich názory stran etiky a ekonomie imigrace do dnešních rozvinutých států blahobytu s rozsáhlými státními sociálními programy a rozsáhlým státním majetkem.

 

Kniha se naléza v záložce E-KNIHY.