Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recenze knih

Příspěvky

6. 8. 2014

Recenze: Všežravý stát

/ Rubrika: Recenze knih

Před časem se na knižním trhu objevila kniha "Všežravý stát" od ekonoma a spisovatele Václava Rambouska. Kniha se zabývá zejména rozhodováním v podmínkách demokratického státu, volbami, přímou demokracií, zájmovými skupinami, regulacemi, ohrožením svobody jednotlivce atp. V této recenzi si knihu přiblížíme a podíváme se na důležité myšlenky v ní obsažené.

 
Celý příspěvek

4. 7. 2014

Historie české sociální práce v letech 1918-1948 (P. Kodymová)

/ Rubrika: Recenze knih

V roce 2013 vyšla kniha "Historie české sociální práce v letech 1918-1948" autorky Pavly Kodymové. Útlá kniha se primárně zabývá sociální prací, jejím vývojem a vývojem profese sociální pracovnice (tehdy šlo výhradně o ženy) v daném období. Dále vzděláváním sociálních pracovnic a teoriím a metodám sociální práce v Československu (Protektorátu Čechy a Morava) v uvedených letech. Protože však sociální práce se úzce váže k sociální péči, tak je logické, že se tato kniha hojně věnuje i tomuto tématu. A to nejen v době mezi lety 1918 až 1948, ale věnuje se i situaci sociální péče na sklonku habsburské monarchie. V tomto příspěvku se podíváme na to, jak vidí tato kniha sociální péči v době sklonku habsburské monarchie a v době tzv. první československé republiky. Už teď je však možné uvést, že soukromá sociální péče (charita) je zde prezentována jako rozsáhlá a významná.

 
Celý příspěvek

23. 6. 2014

Recenze: Korupce: Ekonomie vs. mýty (Pavel Ryska a Jan Průša)

/ Rubrika: Recenze knih

Nakonci minulého roku se objevila na pultech knihkupectví kniha autorů Pavla Rysky a Jana Průši (svého času publikovali i na webu Liberálního institutu) s názvem „Korupce: Ekonomie vs. mýty“. Jak název napovídá, tak kniha pojednává o problému korupce, a to zejména o problému korupce ve veřejném sektoru. Na poměrně malém prostoru knihy je o tomto problému pojednáno dosti důkladným způsobem, a to v hodnotově neutrálním duchu. Po přečtení této knihy pravděpodobně část čtenářů nebude již věřit (mytologické) představě, že není nutné nic reformovat, protože stačí vyměnit neslušného politika za slušného. Tuto zajímavou knihu si nyní přiblížíme.

 
Celý příspěvek

22. 2. 2014

Nový pohled na duševní vlastnictví od N. S. Kinselly

/ Rubrika: Recenze knih

Jako druhou knihu vydal Ludwig von Mises Institute "Obžalobu duševního vlastnictví" od N. S. Kinselly. Útlá kniha amerického patentového právníka a libertariána představuje nový pohled na duševní vlastnictví založený na přirozeném právu. Ten si nyní ve zkratce přiblížíme.

 
Celý příspěvek

19. 2. 2014

F. A. von Hayek: Cesta do otroctví

/ Rubrika: Recenze knih

V minulém roce se na pultech knihkupectví objevil dotisk druhého vydání nejznámější knihy Friedricha Augusta von Hayeka "Cesta do otroctví". V dnešní době, kdy se velká část knih druhého vydání ani nedočká, je potěšující, že je kniha jednoho z předních obhájců (byť s výhradou) svobody 20. století stále populární. Pojďme si ji přiblížit. 

 
Celý příspěvek