Jdi na obsah Jdi na menu
 


18. 5. 2021

Nová publikace: Rothbard-Základy

Nová publikace "Rothbard-Základy" od Davida Gordona je na světě a najdete ji ZDE.

 

Murray N. Rothbard (1926-1995) učenec mimořádného záběru, učinil důležité příspěvky v oboru ekonomie, historie, politické filosofie a právní teorie. Rozvinul a rozšířil Rakouskou ekonomickou školu Ludwiga von Misese, na jehož semináři byl hlavním účastníkem po mnoho let. Stal se sám důležitým teoretikem Rakouské ekonomické školy v druhé polovině 20. století a aplikoval Rakouskou ekonomickou analýzu na předměty jako byla Velká deprese z roku 1929 a historie amerického bankovnictví.

 

rothbard.png

 

Osoba zkoumající knihy a články Murrayho Rothbarda bez předchozího seznámení s jejich autorem, si nemůže pomoci a žasne nad tím, zda pět nebo šest plodných učenců nesdílelo jméno „Murraye Rothbarda.“ Jistě by jeden samotný člověk nemohl být autorem knih z tolika rozdílných akademických oborů, stejně jako stovek článků o dobové politice. Kdokoliv potkal Murray Rothbarda, nicméně neměl zkušenost s žádným takovýmto zmatením ohledně rozsahu jeho nesmírné intelektuální produktivity. Jeho udivující mentální pohotovost a energie udělaly to, že co by bylo záhadou u téměř kohokoliv jiného, bylo u něj samozřejmostí. 

    

Rothbard nebyl učencem ze slonovinové věže, zajímajícím se jen o akademické kontroverze. Dosti naopak, zkombinoval Rakouskou ekonomii s vroucí oddaností svobodě jednotlivce. Rozvinul unikátní syntézu, která kombinovala témata od amerických individualistů 19. století, jako byl Lysander Spooner a Benjamin Tucker s Rakouskou ekonomií. Výsledkem byla nová politické filosofie a Rothbard zasvětil svoji pozoruhodnou intelektuální energii, po dobu více než 45 let, k rozvinutí a propagování svého libertariánství. Tím, že tak činil, se stal hlavním americkým veřejným intelektuálem. Snažím se v následujícím textu podat vodítko k hlavním liniím Rothbardova myšlení, pomocí vysvětlení jeho hlavních knih a řady jeho článků.

 

(David Gordon)