Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. 12. 2019

Experiment Walmartu se zdravotní péčí začal, může jít o revoluční změnu

[Autor G. North. Vyšlo na Mises.org, dne 17. IX. 2019]

Žiji přesně ve správné lokalitě, abych viděl výsledek velkého experimentu. Pilotní Supercentrum firmy Walmart je umístěno v Dallasu ve státě Georgia. Stejně jako já. V pátek 13. CEO Walmartu přestřihl pásku při velkolepém otevření. Bohužel jsem se o tomto velkolepém otevírání centra dozvěděl ráno 14. září. Neprobíhala zde žádná publicita, zatímco obchod byl více jako posledních 12 měsíců přestavován. Tak, to co budete číst, je založeno na originálním výzkumu provedeném lacino odpoledne 14. září.

 

Odbočení doprava
Žiji v sídlišti, které je kousek od státní hlavní silnice. Sídliště je obklopeno stromy. Je tiché. Neslyšíme dopravu. Ale hlavní silnice je umístěna centrálně… nyní více než dříve. Můj dům je jednu minutu od hlavní silnice. Když vytáhnu paty ze sídliště, mohu zahnout buď vpravo anebo vlevo. Pokud zahnu doprava a jedu přibližně 3 kilometry, dojedu k Supecrentru Walmartu. Prošel jsem do Supercentra skrze nové křídlo: Walmart Health. Zde jsem našel výkonný systém lékařské péče, který je mnohem komplexnější, než standardní ambulantní kliniky, které vyrašily v amerických malých nákupních střediscích. Zde je to, co je dostupné: základní péče, zubní péče, poradenství, laboratoře a rentgen, lékařské prohlídky, optometrie, ušní, fitness a životospráva, školení o zdravotním pojištění a přistoupení k pojištění. Viděl jsem to. Byl jsem ohromen. 

 

Podpořte tento web

 

Tisk samotného Walmartu píše: "Zdravotní centrum Walmartu bude poskytovat nízké, transparentní ceny za klíčové zdravotní služby, aby poskytlo velkou péči o vysoké hodnotě, bez ohledu na pojistné krytí. Zákazníci budou informováni o předpokládaných nákladech své návštěvy, když si zarezervují svoji návštěvu. 

 

Zdravotní centrum Walmartu bude provozováno kvalifikovanými lékařskými profesionály, včetně lékařů, praktických sester, zubařů, poskytovatelů behaviorální zdravotní péče a optiků. Na místě referenti Walmart Care a pracovníci Community Health budou poskytovat zákazníkům informace o jejich návštěvě, vyhodnotí možnosti a budou mít bezvadné vystupování pro běžné návštěvy. 

 

gnorth-experiment-walmartu.png

 

Ve spolupráci s wellness organizacemi, zdravotní centrum bude nabízet speciální komunitní zdravotnické prostředky, online vzdělávání a v centru workshopy pro vzdělávání komunity o prevenci zdraví a wellness. Člověk ví, kolik bude služba stát před tím, než ji podepíše. Čekárna má nástěnnou hru pro děti. Má šest vysokých křesel před dlouhým, úzkým stolem, který má výstupy pro připojení notebooků. Na stěně čekárny je obří displej. Vidíme zde sérii opakujících se reklam na služby. Je zde žena oblečená do bílého lékařského obleku. A na jejím obleku je jmenovka: Dr. Price. Ha! Walmart Health je v souladu s jednoznačnou prodejní tezí Walmartu; Uspoř peníze. Žij lépe. Zde je obrázek toho, jak centrum vypadá zevnitř.

 

gnorth-experiment-walmartu-ii.png

 

Aby zde vznikl prostor pro všechno tohle, Supercentrum omezilo počet přihlašovacích přepážek z 20 na 7. Všechny jsou otevřené na rozdíl od starého Supercentra, které mělo současně otevřeno čtyři anebo pět přepážek. Centrum přidalo 26 samo-odbavovacích překážek. Zeptal jsem se, jakou plochu má tento nový prostor. Bylo mi řečeno, že je velké 930 čtverečných metrů. Je to nakupování o jednom kroku. Jsi nemocný? Jdi do Walmartu. Co když jsi zdraví? Jdi do Walmartu. Zapiš se do programu cvičení. Chcete preventivní kontrolu? Jděte do Walmartu. Máte nemocného domácího mazlíčka? Jděte do Walmartu. A pokud už tam stejně jste, jděte dovnitř a něco si kupte. Je to pohodlně. Je zde 26 samo-odbavovacích překážek. Prodej zdravotní péče je o tom dostat další lidi do obchodu. Můj kolega John Livingston tuto strategii pochopil okamžitě: "Tomu nemůže Amazon konkurovat." Ke všemu zde uvedenému, je ve vedlejším vchodě veterinární klinika. 

 

Mnou navrhovaná prodejní teze je: Uspoř peníze. Žij déle. Ale právníci společnosti by ji nedovolili. 

 

Odbočení doleva
Alternativně pokud zahnu na státní silnici doleva a pojedu přibližně 4 kilometry, přijedu k pět let starému zdravotnickému středisku. Je to velká nemocnice: pět pater vysoká, plus má velké křídlo pro pohotovost přístupné po schodech na šestém podlaží v zadní části. Kvůli cenám za služby toto zařízení zajišťuje služby pro lidi se špičkovým pojištěním a státním zdravotním pojištěním Medicare. Byl jsem zde ošetřován kvůli třetímu stupni rakoviny prostaty před dvěma roky. Můj Prostatický specifický antigen (PSA) dosáhl 77, když jsem přijel. Přičemž hodnota nad 7 je vážná. Nyní je moje hodnota do 0,2. To je dobrá zpráva. Obdržel jsem dobrou péči. Ale neplatil jsem za ni. Zdravotní pojištění Medicare zaplatilo za mé účty. Bez pojištění by si jen málo lidí mohlo dovolit léčení, které stálo 5 626 dolarů za denní chemoterapii po 20 minutách po dobu dvou měsíců [asi 94 dolarů za jedno sezení, pozn. překladatele], plus 947 dolarů každý týden za konzultace: měření krevního tlaku sestrou a krátký rozhovor s onkologem.

 

V pozdním květnu na mě přišly mdloby. Byl jsem na léku Albuteron, který jsem musel denně inhalovat po 10 dní, aby si poradil se zápalem plic. Byl jsem vyšetřen na místní ambulantní klinice. Den po skončení léčby jsem omdlel. To se předtím nestalo. Moje žena mne odvezla do jiné ambulantní kliniky, aby dostal ošetření. První klinika nebyla ještě otevřená. Bylo mi řečeno, že se nemohu dostat dříve na kontrolu, než za šest hodin. Moje žena mne vezla domů, ale když jsem omdlel v sedadle, souhlasil jsem, aby mne zavezla na pohotovost do nemocnice. Bylo okolo desáté hodiny dopolední.

 

Jednali se mnou velmi rychle, protože můj krevní tlak byl pořád dosti nízký. Byl jsem v posteli pohotovosti několik hodin. Moje žena a já jsme oba řekli sestrám a lékařům na pohotovosti o Albuterolu. Udělali my dva různé testy za použití dvou velkých snímacích přístrojů. Potom mně přidělili pokoj pro přespání v horním podlaží. Sestry začaly dělat mnoho krevních testů. Toto testování trvalo celý den a celou noc. Měl jsem rozhovor se specialistou na srdeční záležitosti okolo 15 hodiny následující den. Řekl mi, že jsem pravděpodobně v pořádku. Nenabídl mi žádné vysvětlení pro to, proč jsem omdlel. Všechny testy dopadly normálně. Provedli mi poslední krevní test. Byl jsem propuštěn okolo 16 hodiny. Celkový čas v nemocnici byl 30 hodin. Moje pojišťovací společnost obdržela účet znějící na 29 653,20 dolarů - plus 156 dolarů za EKG. Kopie účtu mi byla poslána. Kdyby mi byl tento účet poslán k proplacení, mohlo by u mne dojít k srdeční zástavě. Musel bych být převezen ambulancí nazpět do nemocnice. Jestliže se toto stane znovu, jedu do Walmart Healthu.

 

Závěr
Zde vidíme dvě konkurenční strategie marketingu zdravotnických služeb. Strategie Walmartu je založena na cenové konkurenci. Pacienti vědí, kolik jejich služba bude stát předtím, než vejdou do lékařovy kanceláře. Ceny jsou nízké. To je přímá výhoda pro pacienty, kteří přijdou znovu. Informace se rozšíří. Naproti tomu, strategie nemocnice je založena na účtování služeb pojišťovacím společnostem, přičemž cena služeb není pacientům dopředu řečena. Pacienti nemají žádnou ekonomickou motivaci hledat jinde levnější služby. 

 

Tyto dvě strategie zobrazují rozdílné právní formy. Walmart je zisk vyhledávající korporace. Zisk vyhledávající podnikání, jejichž byznys plán usiluje o rostoucí trhy, tak vždy činil byznys plán Walmartu, jsou nuceny na cenu citlivými zákazníky soutěžit pomocí snižování nákladů a nízkou cenovou úrovní. Naopak, nemocnice je neziskovým podnikáním. Díky zákonům, neziskové podnikání nemá vlastníky. Zaměstnanci nemohou získávat přímo z inovací, které by vedly k vyšším ziskům. U neziskovek je vše ve výplatě. Je zde tak menší motivace ke snižování nákladů a snižování cen. 

 

Doufám, že Walmartův experiment se ukáže být ziskovým. Pokud bude, vícero lidí bez lékařského pojištění, kteří žijí v chudých venkovských oblastech, si bude moci dovolit základní lékařskou péči. Dnes, si právě nemohou dovolit neziskovou lékařskou péči. Ta stojí příliš mnoho.

 

Podobné texty viz ZDE a ZDE.