Jdi na obsah Jdi na menu
 


28. 1. 2017

Imigrační politika levých libertariánů

Pokud shrnu postoj levicových libertariánů (jako je politický nýmand Pánek) k imigraci, tak aby to pochopil každý. Tak dostanu těchto pár bodů:


A) Leví libertariáni jsou pro svobodnou imigraci nezaloženou na majetkových právech (nájem či nákup bytu od starousedlíků, zaměstnávání od starousedlíků nemá pro ně žádný význam) a jsou pro nerozlišování imigrantů, překládají pomýlence jako je B. Caplan apod. Typickým příkladem takovýchto postojů je článek od Jakuba Skaly "Uprchlická sezona" (Uprchlická sezóna, 30. 4. 2015, http://finmag.penize.cz/ekonomika/299834-uprchlicka-sezona).


B) Tím pádem jsou proto, aby byla část starousedlíků okradena o svůj majetek, který bude sloužit na sociální dávky, jazykové kurzy, sociální bydlení, léky zdarma a tak dále pro tyto imigranty. A jsou de facto proto, aby tito imigranti neměli motivaci hledat práci a bylo jim v hledání a vykonávání práce i bráněno. Vidíte někde ve výše uvedeném článku, že by Jakub Skala tento problém nějak řešil (přiznává akorát problém s pracovním povolením a minimální mzdou)? V uvedeném článku o tom není ani zmínka (Uprchlická sezóna, 30. 4. 2015, http://finmag.penize.cz/ekonomika/299834-uprchlicka-sezona). Dokonce ani o tom, že imigranti  budou používat veřejné silnice, chodníky, MHD a podobně.


C) Někdo se zde možná zarazí a prohlásí, ale leví libertariáni bod B) takhle často přímo neprezentují? To však není ani nutné, to že existuje stát blahobytu (sociální dávky, jazykové kurzy, sociální bydlení, léky zdarma, minimální mzdy, tarifní platy, regulace práce atd.) je obecně známo. Ví to i Jarka na pokladně v Globusu, Mirek u soustruhu, ba dokonce i profesor státní univerzity. Leví libertariáni pracující v různých levých libertariánských think-thankcích a věnující se politikaření to jistě ví také. Pokud to náhodou neví, tak doporučuji ozdravný pobyt v Dobřanech, Havlíčkově Brodě anebo Kroměříži. Ale jistěže to oni vědí. I Jakub Skala to ví.


D) Shrnuto tito leví libertariáni kašlou na majetková práva starousedlíků, útok na jejich majetky je pro ně naráz v pořádku, protože "svobodná" migrace nezatížená majetkovými právy je v pořádku. Pokud čtenáři toto připadá v důsledcích podobné tomu, co hlásají různí Šabatisté, Kohoutovci, Hrbenárové anebo Baršové, tak je doma. Z o něco jiných premis dojdou leví libertariáni ke skoro stejné politice jako tito socialisté. Tito libertariáni si tedy jistě zaslouží přídomek leví. Skutečná libertariánská politika by měla volat, ať už v teorii anebo praxi potom, aby násilí bylo redukováno, co nejvíce a nikoliv, aby bylo naopak posilováno!

 

E) Jakub Skala dále píše: "V Česku máme poměrně početnou menšinu Vietnamců. Někteří z nich dokonce nemluví česky. Nelíbí se vám jejich kultura? Nechoďte do Sapy. Problém vyřešen. Jistě se najde někdo, kdo namítne, že přistěhovalci z Afriky / Blízkého východu jsou jiní, protože… něco." (Uprchlická sezóna, 30. 4. 2015, http://finmag.penize.cz/ekonomika/299834-uprchlicka-sezona). Je to od Skaly hloupost anebo záměr? Copak dnes jsme v situaci, kdy můžeme říci, že lidé mohou ve svém obchodě anebo hospodě říci, vy jste kulturně někde zcela jinde něž já, nechoďte sem, protože vás odmítám obsluhovat. Nic takového nejde a tedy určitá povinná inkluze nekompatibilního chování existuje. Stejně tak se spolu nekompatibilní kultury budou setkávat na veřejných chodnících a silnicích.

 

F) Hampl a Konvička se radují, když jim v předchozích bodech zmínění nahrávají na smeč. Tito dva se chystají intervenci vyrazit jinou intervencí. Ale mýlí se, a to neméně než Pánek, Skala, Šabatová, Kohout nebo Hrebenar. Zaměňují totiž důsledek za příčinu. Jediné, co je potřeba udělat je zrušit příčinu problémů - stávající intervence. Tj. je nutná abolice státu blahobytu ve vztahu k imigrantům (a umožnění soukromé diskriminace), jinak bude v některých zemích zřejmě zle. Uzavření hranic je pak zřejmě druhým nejlepším řešením. Popravy, pogromy a podobné kratochvíle bych rád nechal trvale stranou.

 

P. S. Jakub Skala také píše, že: "Je také zajímavé, že lidé v regionech s největším počtem imigrantů se o přistěhovalcích vyjadřují příznivěji a naopak. Spíš než o nějaké reálné problémy jde o strach z neznámého." (Uprchlická sezóna, 30. 4. 2015, http://finmag.penize.cz/ekonomika/299834-uprchlicka-sezona). Určitě? Přečtěte si (nejen) tento článek "Dovezené konflikty" (Dovezené konflikty, 18.1.2017, https://kechlibar.net/wordpress/2017/01/18/dovezene-konflikty/).