Jdi na obsah Jdi na menu
 


9. 11. 2022

Venezuelané se obrátili ke zlatým nugetům, když místní měna zkolabovala

[Autor Joseph T. Salerno. Vyšlo na Mises.org dne 28. X. 2021]

Venezuelská vláda nedávno odmazala šest nul ze své hyperinflační měny, bolívaru. Bankovka s nejvyšší nominální hodnotou 1 milion bolívarů, která má hodnotu menší než 0.25 amerických centů, byla nahrazena bankovkou o hodnotě jednoho bolívaru. Ve stejné době byla zavedena 100 bolívarová bankovka o hodnotě 25 dolarů, jakožto bankovka s nejvyšší nominální hodnotou. Měnová reforma byla navržena proto, aby vládě uspořila komplikaci s vydáváním 100 milionové bankovky, aby usnadnila lidem si nakoupit každodenní položky bez toho, aby museli nosit svazky bankovek, což je dáno tím, že cena pecnu chleba stoupla na 7 milionů starých bolívarů. Samozřejmě arbitrární snížení nominálních hodnot měny inflaci nezpomalí, protože nové bankovky mohou být tištěny ještě levněji než staré. Bolívar již ztratil 73 % své hodnoty jen v samotném roce 2021 a odhady inflace Mezinárodního měnové fondu dosahují 5 500 % nakonci roku 2021.

 

mises-erb_ii.jpg

 

Není překvapující, že všichni kromě nejchudších Venezuelanů opustili bolívar jakožto prostředek směny, nevšímají si ho jako uchovatele hodnoty nebo jednotky pro účtování. Americké dolary jsou volbou jakožto prostředek směny v Caracasu a jiných velkých městech, zatímco kolumbijské peso dominuje podél hranic s Kolumbií, obzvláště v regionálním městě San Cristobal. Brazilský real je běžný podél jižní hranice s Brazílií a euro a kryptoměny si našly také svoji tržní niku pro využití.

Co je báječně překvapující, je spontánní objevení se čistě zlaté měny v odlehlém regionu jihovýchodní Venezuely kolem měst Tumeremo a El Callao. Tento region přetéká rudami vzácných kovů a má dlouhou historii vábení prospektorů a horníků hledajících štěstí. Dnes je nicméně mnoho velkých dolů kontrolováno vládním vojskem, které bojuje s lokálními gangy a partyzány. I přes násilnosti a bezpráví, Venezuelané bez práce z daleka široka proudí do regionu, aby pracovali v bujících nelegálních dolech za to, že jsou placeni ve zlatých nugetech. Výsledkem je, že zlaté šupinky, které se oloupávají ze surových nugetů pomocí ručních nástrojů, se stávají vyvolenou měnou v regionu, ceny komodit a služeb se udávají v gramech zlata. Polovina gramu zlata vám koupí jednu noc v místním hotelu, zatímco jídlo pro dva v čínské restauraci a ostříhání vlasů vás bude stát čtvrt gramu, respektive osminu gramu. Zlaté šupinky jsou nošeny lidmi v kapsách – obvykle zabalené v téměř bezcenných bankovkách bolívarů. Zatímco některé obchody jsou vybaveny váhami k vážení zlatých šupinek, většina prodávajících a jejich zákazníků se stala natolik familiární se šupinkami, že je ohodnotí podle vzhledu. Pro příklad holič a jeho zákazník, kteří směňují ostříhání vlasů, se shodnou na tom, že tři šupinky se rovnají jedné osmině gramové ceny (přibližně 5 dolarů). Zlato se také začíná dostávat do sousedních měst, jako je regionální hlavní město Ciudad Bolívar, když obchody v nákupních střediscích ochotně přijímají zlato od havířů, kteří poptávají dolary.

Aby se zlato stalo plnohodnotnou měnou, která může životaschopně konkurovat oslabujícímu dolaru a jiným cizím měnám, potřebují být surové nugety vyraženy do podoby vhodného tvaru a velikosti a jejich váha a ryzost musí být certifikovány renomovanými firmami. To znamená, že jakékoliv bariéry soukromé ražbě musí být odstraněny. Navíc prodejní a kapitálové zisky na zlato musí být zrušeny. Protože je krajně nepravděpodobné, že tato opatření budou za Madurovy vlády přijata, můžeme se jen těšit nad výpadem, který provedla lidová měna zlatých šupinek.