Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. 12. 2018

Soukromá MHD: Užhorod

Město Užhorod centrum někdejší Podkarpatské Rusi zavede moderní městskou hromadnou dopravu. Alespoň to plyne ze zprávy odborného webu „Československý dopravák“ (1). Možná dost lidí napadne, že v 114 tisícovém (k 1. lednu 2018) městě tedy žádná veřejné doprava nemohla existovat. Jenže tak tomu není. Lidé zde poptávali hromadnou dopravu a soukromá hromadná doprava zde tedy byla. Výše zmíněný časopis uvádí, že Městská doprava byla v minulosti (čili za SSSR) zajišťována autobusy. Po osamostatnění Ukrajiny (v roce 1991) převzaly postupně úlohu MHD soukromníci s tzv. maršrutkami – minibusy mnohdy budícími oprávněné obavy o jejich technickém stavu. Město v posledních letech vnímalo absenci moderní MHD jako jeden z výrazných problémů a v roce 2017 se rozhodlo, že pořídí celkem 10 dvanáctimetrových autobusů, které by se měly stát zárodkem nového systému MHD (2). Ano některé z minibusů nebyly zrovna v nejlepším stavu, ale o jiných se to říci zřejmě nedá a zdají se býti i přes své stáří ve slušném udržovaném stavu. Navíc situace odpovídá tak nějak i hospodářskému stavu země (a dnes i částečně válečnému stavu!). Viz třeba podle fotek v odkazech v této poznámce (3). Ostatně mezi osobními automobily je zde pořád dost vidět staré žigulíky.

 

Dle české wikipedie až do současnosti: „Městská hromadná doprava v Užhorodu, oblastním městě Zakarpatské oblasti na Ukrajině, je tvořena pouze maršrutkami. Je tvořena sítí 27 linek, provozovaných více podnikateli. Vozový park se skládá z vozů ukrajinské a čínské výroby.“ (4). Jinde stojí, že: „Ve více než stotisícovém Užhorodě nenajdeme městské autobusy "klasické" koncepce a velikosti, vedle typických maršrutek je městská doprava provozována především minibusy domácích i zahraničních značek. Provoz na linkách je většinou dostatečné frekventovaný (samozřejmě bez pevného jízdního řádu), přesto bývají vzhledem k jejich kapacitě značně plné, čí spíše přeplněné. Velikost vozidel je nejspíš dána jak místními zvyklostmi, tak i skutečností, že klasický dvanáctimetrový vůz by se jen těžko proplétal hustým provozem klikatých ulic historického centra města, přes který mnoho linek vede.“ (5). Nejezdí se dle jízdního řádu, ale až je maršrutka obsazena.

 

Jednou z důležitých věcí je ovšem to, že cena jízdného je v soukromých busech regulována městem. Městská rada rozhodla začátkem roku 2018, že jízdenka pro jednoho pasažéra bude stát 5 hřiven a pro studenty během školního roku mělo jít o 3 hřivny. Majitelé městských autobusů se pokoušeli již dříve apelovat na město, aby zvýšilo ceny jízdného ze 4 na 5 hřiven (6). Někteří z dopravců se ovšem snažili po úpravě cen neuznávat slevu pro studenty (7). Mimochodem 1 česká koruna je asi 1,3 hřivny k dnešnímu datu. Doprava je zde tedy velmi levná (na naše).

 

Jinými slovy městská rada se snaží zavést v hromadné dopravě cenový strop čili se snaží omezit výši ceny dopravy. Pokud je tento cenový strop účinný bude na trhu menší nabídka hromadné dopravy, ale vzroste po ní zároveň poptávka. To vede nejen k tomu, že budou maršrtuky přeplněné, ale v některých případech nebudou jezdit do lokalit, kam by jinak jezdívaly či nebudou jezdit v některé dny (což se asi dělo, protože město se muselo s provozovateli dohodnout na ježdění během Vánoc a na Nový rok). Nízký zisk z provozu maršrutek prostě vyžene část podnikatelů do jiných oblastí trhu, kde mohou vydělat více a způsobí to, že mezní podnikatelé budou vytlačeni z podnikání zcela. Nízký či žádný zisk samozřejmě též demotivuje podnikatele od investic do hromadné dopravy, protože investiční prostředky je lepší vynaložit někde jinde. To tedy také přispívá k zastaralosti vozového parku maršrutek v Užhorodě.

 

Pro srovnání na Ukrajině bylo k roku 2016 202 aut na 1000 obyvatel, což byla necelá polovina počtu automobilů u nás v ČR. Nedá se říci, že by počet automobilů byl na Ukrajině nějak vysoký, ale není ani nízký.

 

Podobný vývoj jako v Užhorodě se udál také v podkarpatském Mukačevu, městu s asi 85 tisíci obyvateli minulý rok (8). Nicméně vzhledem k hospodářské situaci lze asi předpokládat, že soukromí dopravci budou v těchto městech působit ještě dlouhou dobu.

 

Poznámky:

(1) Užhorod se dočká zavedení klasické MHD [online, 2018]. Dostupný z (přístup IX/2018) zde .
(2) Tamtéž.
(3) Viz zde. Anebo asi 10 let staré foto> zde a zde . Či zde. Je zde hned řada fotek s těmito minibusy a midibusy a vypadají lépe než maršrutka z článku na webu Československého dopraváku.
(4) Městská autobusová doprava v Užhorodu [online, 2018]. Dostupný z (přístup IX/2018): zde.
(5) Užhorod aneb Na skok na Ukrajině [online, 2007]. Dostupný z (přístup IX/2018): zde
(6) Bus fare in Uzhgorod will be 5 UAH, the fare for students will be 3 UAH [online, 2018]. Dostupný z (přístup IX/2018): zde a Uzhgorod carriers are trying to increase the fare again - to 5 hryvnia [online, 2018]. Dostupný z (přístup IX/2018): zde.
(7) Increase of fares did not improve the behavior of bus drivers [online, 2018]. Dostupný z (přístup IX/2018): zde
(8) In August, new buses will start running in Mukachevo [online, 2017]. Dostupný z (přístup IX/2018): zde.