Jdi na obsah Jdi na menu
 


22. 9. 2022

ODS není, co bývala aneb když schodek rozpočtu 19 % je vlastně v pořádku

ODS není, co bývala. To je dnes asi jasné už velké části lidí, kteří hledají na naši politické scéně aspoň trochu pravicovou stranu. Že ODS není, co bývala, je patrné mnohdy i na komunální úrovni. Vezměme si příkladem Brno. Zde vládne ODS spolu s KDU-ČSL, Piráty a sociální demokracií. ODS má ovšem nejvíce zastupitelů a obsadila i místo primátora respektive Brnu vládne už nějakou dobu primátorka Markéta Vaňková. Jak, ale vypadá hospodaření města Brna pod taktovkou ODS? 


Když se loni schvaloval rozpočet města vyšla v místním tisku vše objasňující zpráva: Městská rada schválila na příští rok rozpočet s příjmy 14,5 miliardy a výdaji 17,2 miliardy korun. Bývalý člen ODS a bývalý náměstek primátora Robert Kotzian k tomu dodal: „Návrh rozpočtu na rok 2022 je rekordní. Nikdy v minulosti město nemělo tak vysoké výdaje." (1) Tentýž ještě dodal, že: „Současná koalice hospodaří průměrně s téměř 4 miliardami korun ročně navíc oproti minulému vedení Petra Vokřála a průměrně s téměř 6 miliardami korun navíc oproti koalici vedené Romanem Onderkou mezi lety 2010-2014. Přesto současné koalici chybí peníze, a přesto chystá prodej majetku." (2).  Dodejme, že uvedený Petr Vokřál vedl město, co by člen ANO a Roman Onderka co by člen ČSSD. Což jsou strany, které si se sledováním úsporného kurzu ohledně veřejných rozpočtů, nikdo asi nespojuje. Nárůst je tak velký, že nelze vysvětlit ani dnešní pádivou inflací! Brněnští radní si už odhlasovali možnost navýšení úvěru u České spořitelny na miliardu a půl. O stejném navýšení u Komerční banky měli ještě rozhodovat v prosinci (3). Banky obecně rády městům půjčují, protože úvěry městům považují za dosti bezpečné úvěry. Je také otázkou, zda by stát rozvrácené hospodaření měst nebyl ochoten případně sanovat. Přece jen krach velkého města by nejspíše vyvolal vlny i v celé státní politice. Vzniká tak nemalý morální hazard.

koniklece.jpg


Pro zajímavost ještě uveďme následující údaje. Výdaje rozpočtu města Brna na rok 2022 byly plánovány ve výši 17 217,9 milionu korun a příjmy ve výši 14 450,9 milionu korun. Schodek se tak jevil být 2 767 milionu korun. Vůči příjmům tak dosáhl závratné výše 19 %! V roce 2021, čili již s ODS v čele radnice, byly výdaje rozpočtu 15 275,8 milionu korun a výdaje byly 13 767,8 milionu korun. Schodek se páčil na 1 508 milionů korun. Vůči příjmům tak dosáhl výše 11 %! (4) Tak vypadá hospodaření údajně pravicové strany ODS (a jejich koaličních partnerů) na brněnském rathausu. 


Jedním z důvodů vysoké schodku jsou velké investiční akce. K nejvýznamnějším akcím patří: prodloužení tramvajové trati z ulice Osové ke kampusu Masarykovy univerzity v Bohunicích, Velký městský okruh (VMO) Žabovřeská I, VMO Tomkovo nám./Rokytova, úprava Mendlova náměstí a příprava projektu EUROPOINT Brno – městská infrastruktura. Dále v odvětví sportu a tělovýchovy jde o multifunkční sportovní a kulturní centrum, atletickou halu v kampusu, 25m bazén na stadionu za Lužánkami, sportovní areál Anthropos a wellness na Kraví hoře a Janáčkovo kulturní centrum. Dále jde třeba o realizaci projektu Dostavba kanalizace v Brně II (399 milionů Kč) a na rekonstrukce stávající vodohospodářské infrastruktury je dále vyčleněno 685 milionů Kč. Z Fondu bytové výstavby bude na výstavbu nebo rekonstrukce bytových domů a domů s pečovatelskou službou použito téměř 400 milionů Kč (Tamtéž). S výjimkou výstavby VMO, kde je dlouhodobě katastrofální situace, co se týká dopravní zácpy a rekonstrukce stávající vodohospodářské infrastruktury, nejde dozajista o palčivé projekty bez jejichž realizace se nejde v následujících letech obejít. Navíc je paradoxní, že v Brně je pořád spousta zanedbaných veřejných oblastí. Například řada tramvajových tratí není v dobré kondici a potřebuje rekonstrukci. Vozový park trolejbusů patří k nejstarším v republice a tratě jsou v mizerně provedené. Rovněž tak řada chodníků a silnic je v desolátním stavu. Městské lázně jsou v dezolátním stavu. Budování nových pomníků však evidentně politiky (nejen ty brněnské) táhne. 


V rozhovoru pro časopis "KAM v Brně" nedávno purkmistryně Vaňková uvedla, že: "V Brně se koná velké množství akcí a je těžké rozhodovat, které by město mělo podporovat. Z mého pohledu by bylo nejlepší podporovat téměř všechny, to ale není v možnostech rozpočtu." (5). Problém je tedy pro paní purkmistryni nedostatek peněz v rozpočtu a nikoliv to, že kulturní akce by měly být v zásadě financovány z dobrovolných financí. Inu, pokrok se nedá zastavit a i ODS dorazila tam, kam dorazila. Nové heslo ODS by mohlo docela dobře znít nějak takto: zdroje jsou.

 

(1) Brno plánuje rekordní výdaje. Rozpočtovou díru zalepí výprodej majetku a úvěry [online, 2021]. Dostupný z (přístup VI/2022): https://nasregion.cz/brno-planuje-rekordni-vydaje-rozpoctovou-diru-zalepi-vyprodej-majetku-a-uvery-242526/
(2) Tamtéž.
(3) Tamtéž.
(4) Radní projednali návrh rozpočtu města Brna na rok 2022 [online, 2021]. Dostupný z (přístup VI/2022):
https://www.brno.cz/brno-aktualne/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/a/radni-projednali-navrh-rozpoctu-mesta-brna-na-rok-2022/.
(5) KAM v Brně, 6/22, str. 15.