Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. 5. 2017

Nebezpečí: růst federálních daňových příjmů klesá již 80 měsíců

[Ryan McMaken, vyšlo 13. IV. 2017 na Mises.org]


Nový report z amerického ministerstva financí (US Treasury Department) ukazuje, že růst federálních příjmů spadl na nejnižší úroveň za posledních 80 měsíců, s 12 měsíčním průměrným propadem 1.3 % od března 2016 do března 2017 (Obr. 1, Meziroční růst federálních daňových příjmů v procentech).

 

Poslední období, kdy federální příjmy takto klesaly, bylo během července 2010, když spadly o 2.4 % od července 2009. Co je důležitější, poslední období, kdy příjmy takto mnoho klesly, když mířily směrem dolů, byl červenec 2008 krátce před krizí.

 

Březen 2017 byl čtvrtým měsícem v řadě, kdy federální příjmy meziročně klesaly, když míry růstu celkově rychle klesaly již od poloviny roku 2015.

 

Obr. 1 Meziroční růst federálních daňových příjmů v procentech

Obr. 1 Meziroční růst federálních daňových příjmů v procentech

 

Svoboda a vlastnictví od Ludwiga von Misese jako kniha

 

Chcete porozumět důvodům vzniku hospodářských krizí pak čtěte:

Poznámky k ekonomické kalkulaci a frakční bankovnictví jako podvod" jako kniha

 

Pokud odstraníme vlnící se roční průměry a jednoduše se podíváme na přímý meziroční růst, zjistíme, že míry růstu se za minulý rok kodrcají na téměř nulovém procentu. Tímto způsobem měření dojdeme, že všeobecný trend byl klesající již od poloviny roku 2013 (Obr. 2, Meziroční změna ve federálních příjmech v procentech).

 

Obr. 2 Meziroční změna ve federálních příjmech v procentech

Obr. 2 Meziroční změna ve federálních příjmech v procentech

 

Tím samozřejmě neříkáme, že federální vláda pláče nad příjmy. Přes polovinu roku 2015 federálové získávali rekordní příjmy a jen za poslední rok začaly příjmy klesat. Nicméně zůstávají nad úrovní před recesí (Obr. 3, Federální příjmy v milionech dolarů).

 

Obr. 3 Federální příjmy v milionech dolarů

Obr. 3 Federální příjmy v milionech dolarů

 

Proč je tedy tento trend tak důležitý? Pokud se projdeme dekádami nazpět, zjistíme, že když příjmy spadly z plusu do mínusu, tak USA buď sklouzly do recese anebo se v recesi již nacházely [ jednotlivcům a podnikům klesají příjmy, a proto i stát získává méně na daních; potíž zde ovšem je, že v ekonomice mohou působit i jiné vlivy - jmenovitě státní zásahy a snaha občanů se jim vyhnout anebo rozvoj nových technologií - které mohou míti vliv na výši vládních příjmů; přesto stojí údaje o vládních příjmech za zamyšlení, pokud nedošlo tedy ke změně sazeb a základů daní, zejména vzhledem k neschopnosti odhadů HDP a HNP recesi včas indikovat, pozn. překladatele]. 

 

Pokles federálních příjmů by měl být varovnou známkou, že ne vše je v ekonomice v pořádku. Zvyk měřit ekonomický blahobyt ve veličinách Dow Jones indexu anebo cen bydlení - jak ráda dělá Trumpova administrativa - nám říká málo, protože vzestupy cen bydlení a akcií jsou více indikátorem cenové inflace v současné ekonomice [a zároveň inflace vlastní měny - vzestupu zásoby měny, pozn. překladatele]. A samozřejmě vzestup cen bydlení právě převážně indikuje, že náklady na živobytí stoupají.  

 

Je pravděpodobné, že nevýrazná data o daních - nevýrazná z pohledu vlády - ilustrují, že domácnosti a pracující nejsou tak moc úspěšní, jak se o nich říká.  Šéfka Fedu Janet Yellen po tom všem, nám tvrdí, že ekonomice se daří, a to dovoluje zvyšování cílových hodnot Fedem.


Ale nestrachujte se mnoho o federály. I když příjmy klesají, budou v klidu, protože budou schopni si zajistit náhradu inflačním zvyšováním měnové zásoby a skrze deficitní utrácení. Příjmy vaší domácnosti - a tím i daňové příjmy, které vytvoříte - můžou klesat, ale federálové se jednoduše více zadluží a ignorují problém.

 

Navíc, pokud se ponoříme více do současných dat, zjistíme, že skrze konec roku 2016 klesly příjmy z korporátních daní o ohromných 11 %, což je největší pokles od roku 2009 - střed recese. Opravdu, jeví se, že většina současného propadu v příjmech je dána padajícími příjmy podniků.

 

Pohlédněme nyní na daně z příjmu fyzických osob v roce 2016 a zjistíme, že růst příjmů je na nejnižší úrovni od roku 2003, čili nakonci recese. Čtvrtletní data nevypadají lépe (Obr. 4, Roční růst federální daně z příjmu fyzických osob v %).

 

Obr. 4 Roční růst federální daně z příjmu fyzických osob v %

Obr. 4 Roční růst federální daně z příjmu fyzických osob v %

 

Zatímco máme spousty měření o tom, jaké mají lidé "pocity" ohledně ekonomiky, daňové příjmy zůstávají jedním z objektivnějších měření výdělků. Nakonec, navzdory tomu, co může říkat nějaká klika, placení federálních daní je povinné pod hrozbou zákonných sankcí, a tak nám poskytuje hodnověrný pohled na to, jak mnoho lidé vydělávají. Pro většinu lidí platí, že když vydělávají více, platí větší daně.

 

Minulý rok, pohled na celkové výnosy z daní a daně z příjmu fyzických osob odhalily, že mzdy a platy se nikam neposunuly mezi roky 2007 a 2014 (nejnovější dostupné roky).

 

Na druhou stranu ti, kteří vlastní mnoho inflačních aktiv - jako jsou akcie, nemovitosti a umění - se mají dobře. Zdá se, že mnoho jiných - mnoho těch, co platí daně - se má méně dobře.